SZ: Útoky proti muslimům se stupňují, vláda musí jednat

19.02.2015 15:30

Útoky proti českým muslimům se posledních několik měsíců postupně přesouvají z internetu do ulic měst. Kromě výhrůžných vzkazů na internetu, útoků na webové stránky a vloupání do soukromých emailových účtů čelí muslimové a muslimky v Česku i většímu množství verbálních a fyzických útoků. Strana zelených (SZ) vyzývá vládu, aby sílící proti-muslimskou vlnu nepodceňovala a efektivně chránila obyvatele před projevy nenávisti a násilí.

SZ: Útoky proti muslimům se stupňují, vláda musí jednat
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

“Vláda by se měla urychleně zabývat možnostmi, jak zabránit radikalizaci české společnosti, která může mít hrozivé následky v budoucnosti. Vnímáme rozvoj Česka v duchu tradic otevřené společnosti za stejně důležitý, jako bezpečnost obyvatel Evropy i celého světa ohrožovanou násilím Islámského státu. Násilné projevy dlouhodobě odsuzujeme a v moderní společnosti nemají své místo,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

“Vláda má v rukou konkrétní nástroje pro snižování napětí v Česku, ale zatím je využívá nedostatečně. Například je třeba důsledněji monitorovat a postihovat radikály jakéhokoli přesvědčení, vytvářet a podporovat toleranci, vzdělanost a občanské kompetence ve společnosti nebo navázat pravidelné a rovnocenné dialogy s českými muslimy a muslimkami,” uvádí Šádí Shannáh, expert SZ na zahraniční politiku a specialista na Blízký východ.

Podle SZ je dále třeba plně uznávat islám s požadavkem na vytvoření reprezentativní a zodpovědné organizační struktury, podporovat zavedení moderního vzdělání na českých vysokých školách pro budoucí duchovní a podporovat společenskou soudružnost např. vytvářením příležitostí k osobnímu setkávání s podporou nevládních organizací zabývajících se společenskou inkluzí.

“Organizace Islám v ČR nechceme rozesílá poplašné emaily o hrozbě teroristického útoku (1). Jeden takový mi přišel před sobotními demonstracemi v Brně. Jde jednoznačně o nepodložené šíření poplašné zprávy, které v lidech zasévá strach a zlobu. Ta také vedla neznámé jedince napsat urážlivý nápis před brněnskou mešitu (2). Zvažuji podání trestního oznámení za hanobení víry a ničení veřejného majetku města Brna. Tohle už není o svobodě slova a humoru, to jsou prachsprosté urážky s cílem vyprovokovat reakci muslimů,” uvádí Martin Ander, náměstek primátora města Brna a člen předsednictva SZ.

Již před několika měsíci si někteří členové organizace Islám v ČR Nechceme (Czech Defence League) stěžovali, že útoky na modlitebny vepřovou krví, močůvkou, sádlem, kostmi nebo vepřovými hlavami nestačí, že jiné přímé provokace a internetové útoky jsou směšně málo a že je nutno situaci radikalizovat. K eskalaci již dochází pod záminkou prevence a odplaty za teroristické útoky v Paříži nebo Kodani. Samozvaní obhájci evropské kultury a evropských hodnot neváhají ve svém boji hanobit náboženství svých spoluobčanů, uplatňovat na ně principy kolektivní viny a vyhrožovat jim odsunem a smrtí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…