Šafránková (SPD): 880 korun. To je příspěvek na péči o postižené v prvním stupni závislosti

07.02.2023 20:20

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. února 2023 k sociální politice státu.

Šafránková (SPD): 880 korun. To je příspěvek na péči o postižené v prvním stupni závislosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslankyně SPD Lucie Šafránková

Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím dneska už opakovaně navrhnout předřazení dvou bodů, které jsou důležité pro naše nejohroženější skupiny občanů. A jedná se o zvýšení příspěvku na péči a také o zvýšení rodičovského příspěvku o 60 000 korun.

Za prvé jde o bod 20, což je sněmovní tisk číslo 9 a konkrétně se jedná o zákon o sociálních službách. Jak už jsem říkala, jedná se o zvýšení příspěvku na péči pro zdravotně postižené občany, závislých na péči jiných osob, v prvním a druhém stupni závislosti, který se naposledy zvyšoval před hrozivými sedmi lety.

V prosinci zde ve Sněmovně vládní poslanci tím, že se nepřihlásili do svých hlasovacích zařízení, ačkoliv byli v sále přítomni, záměrně zablokovali možnost tento zákon řádně projednat v prvním čtení. A to přesto, že pětikoaliční vláda od ledna změnou úhradové vyhlášky zvýšila ceny sociálních služeb pro tyto zdravotně postižené občany, což vede k dalšímu zhoršení kvality jejich životů i ke zhoršování jejich zdravotního stavu. Víte například, kolik činí příspěvek na péči pro zdravotně postižené občany v prvním stupni závislosti? Je to 880 korun. A já navrhuji tento bod zařadit jako druhý bod dnešního jednání, případně jako první bod zítřejšího středečního programu.

A dále navrhuji předřadit bod číslo 70, což je sněmovní tisk 266 - zákon o státní sociální podpoře. Tady se jedná o zvýšení rodičovského příspěvku o 60 000 korun a také zavedení automatické valorizace přímo do zákona.

Rodiny s nejmenšími dětmi jsou jednou z nejohroženějších sociálních skupin, což platí nyní o to více i vzhledem k vysoké inflaci, která reálnou hodnotu rodičovského příspěvku sráží hluboko pod jeho úroveň z roku 2020, kdy byl naposledy zvyšován. A vláda není schopna návrh zákona na jeho zvýšení sama předložit stejně tak jako už více než rok není schopna předložit návrh na zvýšení příspěvku na péči právě pro zdravotně postižené občany. A tento bod číslo 70, sněmovní tisk 266 navrhuji zařadit jako třetí bod dnešního programu, případně jako druhý bod zítřejšího středečního programu. Děkuju.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…