Šafránková (SPD): Mají se politici starat o občany?

02.04.2022 18:02

Nejvyšší představitelé vládní koalice postupně odhalují své skutečné politické přesvědčení – a hlavně svůj přezíravý vztah k občanům.

Šafránková (SPD): Mají se politici starat o občany?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová minulou neděli v hlavním diskusním pořadu televize Prima v souvislosti s bezprecedentním zdražováním, růstem cen energií a dalších základních životních nákladů a s propadem početných skupin občanů do příjmové chudoby a existenční tísně prohlásila, že podle jejího přesvědčení se vlády nemají starat o lidi, ale maximálně o to, aby bylo ve státě bezpečno. A že našim lidem pomáháme dostatečně tím, že se snažíme o porážku Putina.

Jedná se o další projev naprosto asociálního charakteru a absolutní mocenské arogance této vlády – a speciálně mateřské politické strany paní Pekarové Adamové, TOP 09, u které je asociální ideologie a praxe od počátku její existence doslova jejím základním poznávacím znamením.

Současně se ukazuje, že nedávné ujišťování premiéra Fialy a dalších představitelů tzv. pětikoalice, že nová vláda bude mít silné sociální cítění, byla drzou a cynickou lží.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Asociální vláda Petra Fialy

Tato vláda pro české občany, z nichž většina je nyní v nejhorší sociální situaci od listopadu 1989, v ohrožení příjmovou a existenční chudobou, kdy jejich příjmy nestačí na zajištění základních životních potřeb a nákladů, v ohrožení zadlužením a propadem do exekucí, nedělá – a po slovech předsedkyně Sněmovny vidíme, že zcela vědomě, záměrně a cíleně – vůbec nic.

Na rozdíl od vlád v nám kulturně, historicky a geograficky blízkých zemích, jako jsou Slovensko, Maďarsko, Polsko a Chorvatsko, kde tamní vlády zastropovaly ceny energií a pohonných hmot a snížily, často až na nulu, sazby daně z přidané hodnoty u základních potravin. Obecně platí, že teze předsedkyně Poslanecké sněmovny, že vlády se nemají starat o lidi, ale maximálně zajišťovat bezpečnost, je typická pro ultraliberální zastánce tzv. minimálního státu, kteří tvrdí, že trh vyřeší vše a že každý se má postarat sám o sebe.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Jak to vidí SPD

Naše základní ideová a programová východiska jsou naopak zcela jiná – my v SPD, jako představitelé konzervativního a sociálně orientovaného hnutí, říkáme, že vláda se má starat primárně o své vlastní občany, kteří ji svými daněmi financují. Jsme zastánci myšlenky, že náš sociální systém musí zajistit všem slušným a pracujícím občanům, rodinám s dětmi, seniorům a zdravotně postiženým důstojný příjem a důstojný životní standard.

Sociální politika je pro nás věcí prvořadého veřejného zájmu. Její financování musí být zajišťováno a garantováno v jejím plném rozsahu státem. Patří sem samozřejmě i přesvědčení, že stát musí svým občanům zajistit kvalitní a dostupné veřejné služby typu zdravotnictví, školství či sociální pěče, na které si nebudou doplácet ze svého.

Ideologie paní Pekarové Adamové a celé vládní koalice je zcela opačná a fráze o porážce Putina jsou pouhými výmluvami, které mají zakrýt její asociálnost, nekompetentnost a neschopnost. Dobré je na tom alespoň to, že to nyní mohli čeští občané slyšet na vlastní uši.

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině