Šafránková (SPD): Podpořme, prosím, v těžké situaci rodiny s nejmenšími dětmi

24.06.2022 15:09

Projev na 28. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. června 2022 k zákonu o pomoci v hmotné nouzi

Šafránková (SPD): Podpořme, prosím, v těžké situaci rodiny s nejmenšími dětmi
Foto: Archiv Lucie Šafránkové
Popisek: Poslankyně SPD Lucie Šafránková

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

jak již bylo řečeno, tak náš poslanecký klub SPD podpoří zjednodušení a snížení administrativní zátěže při žádostech o příspěvek na bydlení pro slušné a pracující občany a i další opatření obsažená v předkládaném návrhu. Zároveň vás však prosím o podporu našeho pozměňovacího návrhu, kterým chceme zvýšit rodičovský příspěvek o 60 000 korun, tedy zhruba o souhrnnou míru inflace od jeho posledního zvyšování v roce 2020.

Za situace raketově rostoucí inflace a cen základních životních nákladů a potřeb považujeme toto opatření za nezbytné a nutné v rámci podpory našich rodin s dětmi. Současně navrhujeme, aby byl do budoucna rodičovský příspěvek zvyšován pravidelně každoročně, a to valorizačním mechanismem vycházejícím přímo ze zákona právě v závislosti na růstu inflace za předchozí kalendářní rok podle oficiálních údajů Českého statistického úřadu.

Podpořme, prosím, v současné těžké situaci naše rodiny s nejmenšími dětmi. Je to jednoznačně v našem celém veřejném zájmu. Dovolte mi vás také požádat o podporu doprovodného usnesení, které se týká formulářů a žádostí u dávek státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi v tom smyslu, aby byly pro občany co možná nejjednodušší a co nejvíce pochopitelné.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

A toto doprovodné usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky za I žádá vládu, aby uložila ministru práce a sociálních věcí České republiky, aby provedl revizi všech formulářů používaných v rámci žádostí o dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi z pohledu
a) uživatelské přívětivosti,
b) potřebnosti a nezbytnosti jednotlivých údajů,
c) duplicit jednotlivých údajů,
d) možnosti existence jednoho komplexního formuláře, který by se používal při opětovném dokládání podkladů k jednotlivým dávkám, a následně výsledek této revize předložil výboru pro sociální politiku do 30. září 2022.

A II žádá vládu, aby uložila ministru práce a sociálních věcí České republiky, aby do 31. října 2022 předložil výboru pro sociální politiku zprávu o aktualizaci formulářů provedené na základě opatření vyplývajících z výsledků revize na základě bodu 1 tohoto usnesení a o jejich zavedení do praxe".

Předem vám děkuji za podporu.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…