Šafránková (SPD): SPD prosazuje minimální důchod 15 000 korun měsíčně

01.10.2021 15:09

Prioritou SPD je co nejrychlejší řešení neudržitelné životní situace dnešních nízkopříjmových důchodců, a to jak starobních, tak i invalidních. Víme i jak.

Šafránková (SPD): SPD prosazuje minimální důchod 15 000 korun měsíčně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Plán hnutí SPD na reformu důchodového systému se skládá z několika provázaných kroků, krátkodobého i dlouhodobého charakteru.

Jako naprosto nejdůležitější opatření již delší dobu, coby první a jediný politický subjekt v České republice, navrhujeme zavedení institutu minimálního důchodu na úrovni současné minimální mzdy, tedy okolo 15 000 korun měsíčně všem občanům, kteří splnili podmínky pro vznik nároku na starobní důchod - tzn., že dosáhli věku 65 let a současně odváděli důchodové pojištění po zákonem stanovenou dobu, která nyní činí 35 let.

Tento minimální důchod by byl každoročně zvyšován v závislosti na vývoji průměrné mzdy a na zvyšování spotřebitelských cen.

Další složka starobního důchodu by již byla individuální a zásluhová a odvíjela by se od toho, jak vysoké měl ten který penzista předchozí pracovní příjmy (a pojistné odvody) a jak dlouho pracoval.

Minimální důchod by rovněž náležel všem zdravotně postiženým občanům ve třetím, nejtěžším, stupni invalidity.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Kdo blokuje zvýšení nejnižších důchodů?

Návrh zákona o minimálním důchodu jsme předložili do Poslanecké sněmovny již před více než dvěma roky. Ovšem vláda hnutí ANO a ČSSD k němu zaujala negativní stanovisko a odmítá umožnit jeho parlamentní projednání a hlasování o něm.

To jasně vypovídá o tom, komu skutečně záleží na kvalitě života našich důchodců a kdo jen planě a pokrytecky řeční.

Jen stěží lze také uvěřit upřímnosti zájmu dosavadních vládních stran sociální o více než sto tisíc seniorek a seniorů, kteří nyní pobírají nižší starobní důchod, než je deset tisíc korun měsíčně.

Což je naprosto nedostačující a nedůstojný příjem, za který nelze důstojně a kvalitně žít. Nelze z něj, zejména ve větších městech, platit nájemné a další náklady na bydlení bez závislosti na sociálních dávkách, což je pro tyto důchodce po celoživotní tvrdé práci naprosto ponižující stav.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29728 lidí

A nemluvě už o tom, že se desítky tisíc těchto seniorů (a invalidních důchodců, kteří jsou na tom, bohužel, podobně) se v důsledku této situace propadají do dluhových pastí a exekucí. S tím se nikdy nesmířím.

Když jsem ovšem před dvěma lety pro tyto nízkopříjmové seniory a invalidy navrhovala v rámci pravidelné každoroční valorizace důchodů zvláštní finanční příspěvek, sociální demokracie i paní ministryně Maláčová se postavily proti tomu.

Obdobný návrh jsem podala i letos, ovšem vzhledem k raketovému růstu základních životních nákladů jsem již požadovala, aby mimořádný finanční příspěvek ve výši 500 korun měsíčně ke svému důchodu obdrželi senioři, invalidé, vdovy, vdovci a sirotci, jejichž měsíční příjmy jsou nižší než 15 000 korun. Návrh opět nebyl schválen.

Valorizace důchodů všem o stejnou částku!

Boj za oprávněné zájmy seniorů, zejména těch nízkopříjmových, nevzdávám. V novém volebním období předložím tyto návrhy znovu – a nejenom to.

Změnit musíme i samotné nastavení zákonné valorizace důchodů, kterým jsou opět trvale poškozováni důchodci s nejnižšími příjmy. Protože důchody se ze zákona každoročně zvyšují všem o stejný procentní pomě, nikoli o stejnou nominální částku, což by bylo správné a spravedlivé.

Takto je životní situace nízkopříjmových důchodců rok od roku horší, jelikož jejich příjmy se, oproti těm ostatním, stále výrazněji propadají. To musí skončit.

Občané, kteří celý život poctivě pracovali pro český stát, si zaslouží prožívat důstojné stáří!

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.