Šafránková (SPD): Současná podoba valorizací důchodů významně poškozuje nízkopříjmové důchodce

08.09.2022 16:02

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 8. září 2022 k valorizaci důchodů.

Šafránková (SPD): Současná podoba valorizací důchodů významně poškozuje nízkopříjmové důchodce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslankyně SPD Lucie Šafránková

Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážený nepřítomný pane premiére, už i zástupci odborné veřejnosti například v podobě Národní ekonomické rady vlády silně kritizují současné nastavení valorizací důchodů, zejména těch mimořádných. Totéž dlouhodobě tvrdí i hnutí SPD.

Národní ekonomická rada vlády ve svých doporučeních pro vaši vládu jasně říká, že současná podoba valorizací důchodů významně poškozuje nízkopříjmové důchodce a setrvale zhoršuje jejich sociální situaci tím, že valorizace důchodů probíhají zvyšováním jejich procentuální, a tedy nestejné vysoké složky, což poškozuje tyto nízkopříjmové důchodce. To je nepřípustné obecně a zejména dnes, v době enormního zdražování základních životních potřeb. Národní ekonomická rada vlády, stejně jako hnutí SPD, vám doporučuje tento nespravedlivý systém valorizací důchodů změnit a zvyšovat důchody vždy o stejnou finanční částku všem jejím příjemcům.

Pane premiére, plánujete zvýšit, a případně kdy, protože včera bylo pozdě základní složku důchodu, která je pro všechny jejich příjemce stejná a činí aktuálně 10 % průměrné mzdy, tedy 3 900 korun měsíčně? Hnutí SPD navrhlo zvýšit ji o tři procentní body, což je asi o 1 800 korun měsíčně víc pro naše důchodce. Kdy bude tento náš návrh projednán? Zasadíte se o jeho urychlené projednání? Co konkrétně uděláte pro nízkopříjmové důchodce, kteří jsou jednou z nejohroženějších sociálních skupin, a čím dál vyšší počet jich žije v příjmové chudobě? Jak konkrétně a kdy jim pomůžete? Děkuji.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peštová (ANO): Už otevíráme ministerstva úplně pro všechny?

23:08 Peštová (ANO): Už otevíráme ministerstva úplně pro všechny?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o státní službě