Ságnerová (Nezávislí): Má kroměřížská nemocnice opravdu zajištěnu skvělou budoucnost?

21.09.2020 16:47

Současná koronavirová situace učinila ještě více aktuálními veškeré otázky, týkající se zdravotnictví: vždyť - co cennějšího než zdraví máme?!

Ságnerová (Nezávislí): Má kroměřížská nemocnice opravdu zajištěnu skvělou budoucnost?
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Svatava Ságnerová, zastupitelka města Holešov

Dlouholetý apel zdravotníků na řešení této situace akcentuje dění kolem kroměřížské (a nejen této) nemocnice a zdravotnictví Zlínského kraje vůbec.

České zdravotnictví je po desetiletí ponejvíce devastováno nedostatkem lékařů, sester a zdravotního personálu vůbec, což se v posledním období projevilo především v okresních nemocnicích Zlínského kraje: např. nám nejbližší neurologie a interna v Kroměříži dlouhodobě řeší personální deficit, zatěžující především stávající personál a pacienty. Čtenáři se logicky nabízí hledání cesty, jak řešit popsaný stav, ale… 31.8.2020 proběhla v Kroměříži prezentace vedení Zlínského kraje o záměru výstavby nového monobloku místní nemocnice. Jak má vlastně tento monoblok vzniknout a jaké návrhy byly mimo jiné posluchačům představeny? Prezentované řešení vypadá takto: při stavbě monobloku bude mj. zbořeno stávající supermoderní oddělení dialýzy, vybudované investicí cca 60 ml. Kč a s velkou slávou otevřené před několika lety, zároveň bude zbořeno nově postavené parkoviště a možná i oddělení mikrobiologie… a všechny pacienty, lékaře a ostatní budou přesunuti do nového monobloku, který v současné Covid době odporuje všem odborníky doporučovaným protiepidemickým opatřením…. Všichni si velmi dobře pamatujeme, jakou proměnou kroměřížská nemocnice v minulých letech prošla: před 7 lety stálo toto zařízení na pokraji insolvenčního řízení a ekonomického krachu. Především zásluhou provozních zkušeností a racionálního řízení paní ředitelky MUDr. Lenky Mergenthalové, MBA se podařilo ekonomický kolaps této nemocnice odvrátit, převést její hospodaření z červených do kladných čísel, zajistit investice do vybudování oddělení dialýzy a magnetické rezonance a především stabilizovat personální situaci. „Díky“ tomu, že paní ředitelka hájila svou úspěšnou cestu a nesouhlasila s navrhovaným sloučením okresních nemocnic včetně výstavby nové nemocnice v Malenovicích, byla ze svého postu bez udání jakéhokoliv důvodu v lednu 2019 odvolána.

Co říct závěrem? V dnešní době jsme velmi často svědky nekompetentních rozhodnutí politiků, od úrovně komunální či krajské až po tu nejvyšší: názory odborníků padají přímo do koše a rozhodují výhradně politická hlediska. Řešení je přitom velmi jednoduché: ponechme hledání cesty a návrhy řešení výhradně odborníkům, lhostejno zda ve zdravotnictví, školství, sociální oblasti či ekonomice. Politiky pak zavažme mandátem, daným jim voliči především k zajištění cesty realizace, zajištění finančních prostředků a především k zajištění politické dohody, jak názor odborníků prosadit do praxe se souhlasem většiny. Zdraví je to nejcennější, co máme – važme si proto práce všech zdravotníků a vytvořme jim – v našem okrese v kroměřížské nemocnici, ve Zlínském kraji i v Baťově nemocnici - stabilní a motivující pracovní prostředí a poskytněme jim především pohodu a klid pro práci.

Mgr. Svatava Ságnerová zastupitelka města Holešov 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.