Šarapatka (BPP): Proč se předseda TOP 09 Kalousek bojí EET?

15.01.2016 9:01

Přišel jsem na to, proč Miroslav Kalousek tolik kritizuje elektronickou evidenci tržeb EET. Kalousek se totiž od dětství bojí E.T. mimozemšťana a zkratka elektronické evidence tržeb, EET, mu ho dosud asi příliš bolestně připomíná.

Šarapatka (BPP): Proč se předseda TOP 09 Kalousek bojí EET?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Ale nyní již vážně. Parlamentní opozice, v čele s předsedou Kalouskem, již několik měsíců blokuje nejen přijetí tohoto zákona o elektronické evidenci tržeb, ale zejména znemožňuje práci celého parlamentu. Poslanci tak, místo schvalování zákonů, které mají v náplni práce, musí  poslouchat hodiny a hodiny plané výlevy a nepřesvědčivé argumenty Kalouska a jeho soukmenovců. Většina jejich argumentů proti EET jsou přitom čirým politikem, nikoli konstruktivní kritikou. Některých skutečných slabin předloženého návrhu si naopak vůbec nevšímají.

Já jsem na rozdíl od nich přesvědčen, že platit daně je normální, že je mají platit všichni, nejen „ti hloupí“ zatímco „ti chytří“ budou s daněmi utíkat. Tak totiž budou ve finále moci všichni platit daně podstatně nižší. Na druhé straně je samozřejmě třeba výši daní optimalizovat tak, aby nebyly příčinou úpadku podnikatelů.

Níže uvádím fakta, o nichž parlamentní opozice většinou jen mlží.

Šedá ekonomika vytváří v ČR cca 15-16 % HDP, ale je třeba si uvědomit, že EET nezasahuje celou šedou ekonomiku, jak se občas prezentuje. Například vůbec nezohledňuje zcela neevidovanou černou ekonomiku, například různé autoopravny v garážích atd. Výše uvedenou hodnotu podílu šedé ekonomiky je dále brát velmi  orientačně. Při použití jiných metod výpočtu šedé ekonomiky se klidně dostaneme třeba na rozpětí 2-20%.

EET bude vždy primárně zacílená na eliminaci úniku na dani z přijmu nikoli DPH, i když tím že zachytí příjmy, může fungovat i jako nástroj eliminace úniků na této  dani.            Na DPH uniká dle odhadu MF cca 80 mld. Kč, z toho minimálně 50% ale spíše až 70% jsou účelové podvody, které jsou novou kategorií organizovaného zločinu - drogy, prostituce, nelegální zbraně a nově, DPH!

Dále je tu daň z příjmů fyzických osob – OSVČ. Dle odhadu odborné veřejnosti uniká na této dani ročně minimálně 14 mld. Kč (odhad MF ČR je výrazně vyšší) a  EET může zachytit jejich podstatnou část.

EET bude mít i další důležité a konkrétní přínosy.

Narovná především podmínky v podnikatelské sféře. Pokud bude EET fungovat a všichni budou muset přiznat všechny příjmy, konkurenční výhoda "nekalých subjektů" a jejich nižších nákladů (díky zatajení příjmů) zmizí. Lze předpokládat, že většina poctivých podnikatelů tuto skutečnost uvítá.

A pokud někdo tvrdí, že třetina hospod bude muset zavřít kvůli EET, fakticky říká, že tyto hospody dnes nedodržují předpisy a daně neplatí.

Prostřednictvím EET v zásadě chceme donutit podnikatele, aby platili řádně daně a kdo je neplatí, nebude podnikat (a to i za cenu dočasně vyšší nezaměstnanosti, či vyšších cen). Nebo budeme tolerovat neplaceni dani, protože víme, že daňový systém je nastaven špatně.  Pokud ale přistoupíme na tuto tezi, pak to znamená, že můžeme ignorovat zákony, které jsou špatné (a že je takových dost) a navíc budeme posuzovat jejich kvalitu sami. A to už je pak anarchie!

A v neposlední řadě EET umožní také identifikovat na základe jednoduché analýzy subjekty, které se objemem plateb vymykají standardu. Prostým srovnáním dat různých subjektů. Pokud bude například jedna hospoda vykazovat podivuhodně vyrovnané příjmy a hospoda vedle nikoli - pak ta první zřejmě bude prát peníze, apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…