Šarapatka: Co smí a nesmí velvyslanec

09.04.2015 10:58

Se zájmem sleduji pokračující tanečky českých médií na téma roztržky mezi českým prezidentem Zemanem a americkým velvyslancem v České republice Andrewem Schapirem.

Šarapatka: Co smí a nesmí velvyslanec
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Nechci zde, na rozdíl od mnoha jiných politiků, polemizovat o tom, zda je vhodné, aby prezident Zeman do Moskvy jel nebo nejel. Předpokládám, že náš prezident cestu nepodniká neuváženě. A pokud ano, je za své činy  zodpovědný podle ústavy. 

Velmi mne ale překvapily forma a obsah vyjádření amerického velvyslance Schapira. Mám s diplomacií patnáctiletou zkušenost, ale dosud nikdy jsem se nesetkal se situací, kdy by velvyslanec akreditovaný v dané zemi kritizoval nebo se vyjadřoval  k jednání hlavy státu hostitelské země. To se prostě v diplomacii nedělá.

Stejně tak je v diplomatickém světě zcela nepřípustné, aby velvyslanec vyjadřoval v médiích své osobní názory. Velvyslanec je pověřený svojí vládou, aby v zemi akreditace tlumočil názory této vlády  hlavě státu a dalším představitelům hostitelské země. Nikoli svoje vlastní, ale výhradně názory své vlády! Buď tedy pan velvyslanec skutečně tlumočil názor americké vlády, a pak je to opravdu problém, nebo se pan velvyslanec Schapiro vyjadřoval pouze sám za sebe, a pak se jednalo o jeho fatální profesní selhání a měl by být odvolán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Šarapatka - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.