Šarapatka: Pravicové strany marně pláčou nad rozlitým mlékem

29.11.2017 9:07

Představitelé pravicových ministran a ODS se s krajní nelibostí dívají na to, jak si jak si ANO s KSČM a Okamurovým SPD rozdělují funkce ve Sněmovně. Sami ale spolupráci s ANO odmítli.

Šarapatka: Pravicové strany marně pláčou nad rozlitým mlékem
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Jedná se o další z „geniálních tahů“ a politického mistrovství Miroslava Kalouska. S nulovým potenciálem vlastní pidistrany dokázal kolem sebe semknout blok dalších poražených z parlamentních voleb, včetně ODS, a postavit je proti vítězi těchto voleb, hnutí ANO.

Ztrácí tím především ODS, která jako jediná z těchto stran měla reálnou šanci podílet se v příštím čtyřletém období na moci. Její předseda Petr Fiala se však opakovaně vymezil vůči ANO a jeho předsedovi Babišovi a několikrát také odmítl jednání o funkční většinové koalici. Nelze se proto divit, že ANO hledala podporu pro svoji vládu jinde. Že ji našla u tak různorodých politických formací jako je KSČM a Okamurovo SPD je jiná věc, ale stejně tak jen a jen „zásluha“ Fialovy zarputilosti. Politika je, jak známo, umění možného. A když ve volbách strana získá pouze třetinu hlasů v porovnání s jejich vítězem, tak není, podle mne, v pozici stavět si ultimativní požadavky.

A nelze se proto ani divit, že Fiala nezískal podporu pro své zvolení na post místopředsedy Parlamentu. Předem se totiž nechal slyšet, že ani on ani nikdo z jeho spolustraníků nepodpoří do vedení Sněmovny kandidáty ANO, SPD a KSČM. A stejně tak se vyjádřil ve včerejších Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu nově zvolený poslanec ODS Martin Kupka: „ODS nevidí důvod, proč by měla žádat o podporu SPD Tomia Okamury. Nežádali jsme je, nežádali jsme je na kolenou“ prohlásil Kupka. Tak proč by pro Fialu nyní  měli zvedat ruku právě poslanci těchto stran? A pokud jej přece jen při dnešním zasedání do vedení Sněmovny, právě díky hlasům z těchto stran, v rámci kulance a v zájmu poměrného zastoupení zvolí, bude to velmi vstřícné gesto, kterého by si měl předseda ODS Fiala považovat.

Jedenáct procent, které ODS ve volbách získala, je sice proti těm minulým pokrok, ale jinak, ve srovnání s historickými výsledky za Klause staršího, nic moc. A pokud bude tato strana spolu s Kalouskem příští čtyři roky pouze „bezzubě poštěkávat“ z opozičních lavic, může se také stát, že na ni v příštích volbách v Parlamentu nezbude místo.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.