Šarapatka: Válka proti Putinovi, až do posledního Ukrajince...

18.02.2015 20:49

Jablko, jak známo, nepadá daleko od stromu. Jako by nestačilo harašení zbraněmi Karla Schwarzenberga, ozval se s kritikou vlády ve stejném tónu i jeho věrný místopředseda Kalousek se slovy: „Stojíme-li za Ukrajinou, jednejme o dodávkách zbraní“.

Šarapatka: Válka proti Putinovi, až do posledního Ukrajince...
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Ukrajina zažívá jenom pár dní křehké příměří, a dokonce se ještě ani nepodařilo na všech místech válečné akce zastavit. Evropa, v čele s Německem a Francií, se ze všech sil snaží tento proces podpořit. Snaží se o to, byť nijak vehementně, i naše vláda. Představitelé opoziční TOP 09 to však, zdá se, nemohou přenést přes srdce. Jejich zájmem je naopak, podle jejich výroků, přeměna stávajícího lokálního konfliktu na východě Ukrajiny v globální konflikt Západu proti Putinovu Rusku.

Konflikt, ve kterém budou na obou stranách bojovat a umírat další Ukrajinci.

Bude možná zajímavé si také říci, kdo bude nebo nebude mít případně z takového vývoje, tedy z pokračujícího ukrajinského konfliktu, zisk.

Nejprve, kdo o další konflikt zájem nemá.

Ukrajina v první řadě. Copak chce opravdu ještě někdo na Ukrajině, snad kromě Pravého sektoru, aby na Východě umírali další lidé? Nevěřím tomu! Ukrajinci nechtějí dále umírat. Ani ti v Kyjevě, ani ti v Doněcku. Kromě toho je země na kraji ekonomického kolapsu a další válku si prostě nemůže dovolit.

Dále Rusko. Chce snad Rusko, ať již přímo nebo zprostředkovaně, pokračovat v tomto konfliktu? A chce si tak pověsit na krk další miliony hladových krků z Doněcku a z Luhansku? Sotva. Svého cíle, podle mého, Rusko již dosáhlo. Tímto cílem přitom nebylo v první řadě obsazení Krymu jako takového, ale zabezpečení ruské válečné flotily v Sevastopolu poté, kdy se vlády v Kyjevě protiústavně zmocnil Majdan.

Evropa. Chce snad Evropská unie za každou cenu pokračovat ve východoukrajinském konfliktu a rozfoukávat tak možnou „velkou“ válku proti Rusku? Jistě ne.

Důkazem je, kromě jiného, nedávná enormní snaha představitelů Německa a Francie o zprostředkování dohody mezi znepřátelenými stranami. Rozšíření konfliktu by totiž znamenalo nejen obrovské riziko masivní vlny imigrantů, utíkajících před konfliktem na Západ, ale také možnost přenesení samotného konfliktu do sousedních zemí, které jsou již dnes jak členy EU tak i NATO. Kromě toho je již dnes zřejmé, že evropské země opět ponesou v budoucnu největší tíhu ekonomické pomoci Ukrajině.

Komu by tedy opětovné rozhoření konfliktu prospělo? Kdo jsou ti, kdož jsou pro své zájmy ochotni obětovat životy dalších tisíců (nebo desetitisíců případně statisíců??) Ukrajinců, ať již vojáků nebo civilistů?

Samozřejmě jsou to všichni dodavatelé zbraní a vojenského vybavení, tedy vojensko-průmyslový komplex. V médiích se již objevily informace, že v poslední době tento sektor, včetně České republiky, zažívá nebývalou prosperitu, která se samozřejmě netýká pouze ukrajinského konfliktu.

A dalším, kdo má o takový vývoj na Ukrajině zájem, jsou nezodpovědní politici na obou stranách Atlantiku a představitelé světových obchodních a finančních kruhů, kterým jde o permanentní vytváření nestabilních ohnisek ve světě. Jsou to síly, které již dříve pomohly zažehnout krvavé konflikty v Afghánistánu, Libyi, Sýrii, Iráku i jinde a nyní mají strach, že by jimi podnícený konflikt na Ukrajině mohl buď úplně utichnout, a že by lidé v této rozdělené zemi mohli najít způsob jak společně žít v míru.

Ukrajina nepotřebuje zbraně pane Kalousku, Ukrajina potřebuje mír!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Milan Šarapatka - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…