Scheinherr (Praha sobě): Testujeme navigaci v Blance

15.01.2021 11:35

Komentář na facebookovém profilu k tunelu Blanka.

Scheinherr (Praha sobě): Testujeme navigaci v Blance
Foto: Hana Brožková
Popisek: Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy

TESTUJEME NAVIGACI V BLANCE

Skvělá zpráva pro všechny řidiče: brzy skončí váhání, jaký výjezd z tunelu použít, a kudy přesně pokračovat na navazující křižovatce, když se nám ještě nevzpamatovala navigace jízdou pod zemí. Dnes v noci jsme s TSK Praha začali testovat v Bubenečském tunelu tři opakovače Globálního družicového polohového systému (GNSS), které přenáší signál všech dostupných družic. Chceme řidičům poskytovat co nejpřesnější službu, proto využíváme GPS, Galileo Evropského družicového navigačního systému, ale i ruské a čínské družice. GNSS bere signál od všech. Na fotce můžete vidět, kolik jsem jich chytal. Jak to tedy bude fungovat?

Po zhruba 300 metrech v tunelu se navigace chytí díky opakovači a zpřesňuje polohu auta. Teď musíme zjistit, kolik jich budeme potřebovat pro bezproblémové fungování na všech výjezdech z Blanky a dalších tunelech. Nyní jsme je nainstalovali u výjezdu v Troji a na Letné směrem na Smíchov. Nejvíce nehod se děje právě u výjezdů, když řidiči přejedou svůj exit a zazmatkují. Narychlo brzdí a zatáčí, viděli jsme i případy couvání. Chceme jim v těchto problémových místech začít včas poskytovat potřebné informace a předcházet nehodám.

Technologie se používá především v budovách a pravděpodobně se během zkušebního provozu nevyhneme různým výzvám, ale kde je vůle, tam je cesta. Dejte určitě vědět zpětnou vazbu. Budeme měsíc testovat a pokud opakovače osvědčí, do roka můžou být u každého výjezdu z tunelového komplexu Blanka. V únoru začínáme testovat i Waze, který nechytá signál z družic a vyvíjíme pro něj s ČVUT samostatnou technologii. Vyřešili jsme polohy autobusů, tramvají a teď začínáme odškrtávat další praktickou vychytávku, která zpříjemní a udělá bezpečnější jízdu Prahou řidičům i Integrovanému záchrannému systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…