Schillerová (ANO): Jsem ráda, že došlo k takto razantnímu posunu

24.03.2022 14:51

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu s výpovědí Dohody o zřízení a činnosti Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS)

Schillerová (ANO): Jsem ráda, že došlo k takto razantnímu posunu
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové,

nebudu mluvit dlouho. Samozřejmě činnost obou bank jako bývalá ministryně znám. Vím, co kolem toho za agendu bylo. Co se týče této Mezinárodní banky hospodářské spolupráce, ve zkratce MBHS, tak v tuto chvíli je jasné, že v kontextu aktuální situace není vůbec o čem mluvit. Nabylo to nového rozměru. Ale přesto i předtím, než došlo k invazi Ruska na Ukrajina a k této neospravedlnitelné agresi, tak chci říct, že tato banka - a chci je odlišit, protože za chvíli budeme mluvit o té MIBce takzvané - tak tady bych to odlišila v tom směru, že ona neprošla transformací a roky se nacházela v naprosté a zjevné stagnaci.

Proto už i předchozí, tuším, že to byla Sobotkova vláda, kde hnutí ANO bylo členem této vlády, její součástí, tak bylo tehdy přijato usnesení o vystoupení. Nicméně jednalo se a pracovalo se na tom, odborné týmy Ministerstva financí na tom pracovaly. Jenomže se jednalo v té době o složité mezinárodněprávní otázky a tak tam byla ve hře důležitá ochrana finančních zájmů České republiky.

Toto samozřejmě je všechno už mimo diskusi. Útokem Ruské federace na Ukrajinu se situace vyvinula a naprosto výrazně změnila. Jsem ráda, že došlo k takto razantnímu posunu, že se koordinovaly tyto země. Nebudu tady opakovat podíl České republiky, protože pan ministr ho řekl přesně.

A za hnutí ANO chci říct, že my podpoříme nejen to, abychom vystoupili z této banky, ale podpoříme i to, aby to bylo schváleno v takzvané devadesátce.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

15:14 Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k insolvenčnímu zákonu