Schillerová (ANO): Kabinet Petra Fialy zařadil ve své asociálnosti vyšší rychlost

12.11.2022 18:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k asociálním a nekoncepčním krokům vlády pětikoalice

Schillerová (ANO): Kabinet Petra Fialy zařadil ve své asociálnosti vyšší rychlost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá ministryně financí Alena Schillerová

Je šest týdnů po volbách a kabinet Petra Fialy zařadil ve své asociálnosti na vyšší rychlostní stupeň. To, co neměli odvahu říct občanům před volbami, se začíná postupně potvrzovat v jednotlivých prohlášeních představitelů vládních stran.

Co pětikoalice lidem před komunálními a senátními volbami záměrně zatajila?

  • Těsně po volbách jsme se od ministra financí Zbyňka Stanjury dozvěděli, že navrhuje zvýšit schodek rozpočtu 2022 na 375 miliard, a to z původních 295 miliard. Jen připomínám, že námi navrhovaný rozpočet 2022 se schodkem 376,6 miliard 5koalice odmítla. V důsledku toho vystavil ministr financí Zbyněk Stanjura naši zemi drahému a historicky nejdelšímu rozpočtovému provizoriu, aby nakonec udělal stejný výsledek. A to má vláda Petra Fialy, díky jedné z nejvyšších inflací v Evropě k dispozici navíc 127 miliard příjmů. Ty my jsme při sestavování rozpočtu neměli.
  • Předsedkyně TOP 09, strany pohybující se pod hranicí volitelnosti, začala hovořit o přijetí eura.
  • Ministr zdravotnictví za TOP 09 přišel s tím, že by rád vrátil do hry nadstandardy ve zdravotnictví a připustil, že to bude znamenat rozdělení kvality péče do dvou skupin, což odmítá nejen hnutí ANO, ale stejně tak i zdravotnické odbory.
  • Ministr práce a sociálních věcí přišel zase s nápadem snížit podporu v nezaměstnanosti. V době, kdy více než polovina firem chce po novém roce propouštět. Díky vysokým cenám energií jsou firmy v kritické situaci, kterou vláda Petra Fialy neřeší.
  • Ministr financí Zbyněk Stanjura předvedl hodně "bizarní kousek" - podpořil pozměňovací návrh jednoho z poslanců ODS na snížení daně z hazardu. Je to něco naprosto neuvěřitelného a nezodpovědného o to více v této krizové době. Pokud vláda říká, že potřebuje nové zdroje rozpočtu, tak právě daně ze závislostí jsou naopak jednou z těch oblastí, kam by měla logicky sáhnout. Je to jeden z dalších do očí bijících rozporů lobbistické vlády Petra Fialy.

V týdnu ministr financí Stanjura prezentoval novou makroekonomickou predikci na příští rok:

  • zvýšení nezaměstnanosti
  • propad ekonomiky do mírné recese 
  • vyšší inflace než ministerstvo financí odhadovalo v původní predikci

Do očí bijícím kontrastem jsou potom jeho návrhy, aby lidem bylo v této době ještě hůře, například:

  • zpomalení růstu důchodů
  • snížení rodičovského příspěvku, který vláda Andreje Babiše zvedla na 300 tisíc korun
  • zrušení, nebo snížení podpory stavebního spoření a u penzijního spoření

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Tato asociální a nekoncepční vláda premiéra Fialy chce v době začínající recese opět tupě škrtat a sebrat lidem z peněženek jejich peníze. A vydat se tak ve stejných šlépějích jako kabinet Petra Nečase, jehož vláda zbytečně dostala v roce 2012-2013 českou ekonomiku do 2. vlny recese právě díky tupým rozpočtovým škrtům, které významně zbrzdily ekonomiku a zaškrtily ekonomický růst. V době, kdy ekonomiky okolních států byly po velké celosvětové krizi zpět v růstu, ta naše, po opatřeních vlády ODS a TOP 09 opět klesala. Nyní si dáme repete a světe div se, opět u toho bude ODS a TOP 09.

Oproti tomu je vládní 5koalice nepochopitelně netečná k variantě zvýšit daň ze závislostí. Nezajímá ji 13 mld., o které trestuhodně připravila rozpočet ideologickým zrušením EET. A dostatečně netlačí na zdanění zisků globálních firem, které si u nás vesele podnikají aniž by platily daně. A to předsedáme EU. Vláda má kde brát, přesto preferuje vybrané zájmové skupiny a ideologická rozhodnutí před skutečnou pomocí lidem a českým firmám.

Ostatně podobně se postavila k zastropování cen energií. Zastropování u prodejců neřeší vzrůstající problémy lidí vyjít se svými příjmy. Od začátku roku jsme důrazně vyzývali vládu Petra Fialy, aby stropovala u výrobců a ceny energií se dostaly na úroveň běžnou v ostatních státech EU. A pomoc českým firmám? Tak pro ty 5koalice nemá vůbec žádné řešení. Dále tak zůstáváme jednou ze zemí s nejdražšími energiemi, protože zlobbovaná vláda Petra Fialy se tak rozhodla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě