Schillerová (ANO): Když může Polsko, proč ne my?

16.01.2022 12:07 | Komentář

Loni v listopadu a prosinci jsem prominula DPH na energie, ceny elektřiny a plynu proto klesly. Naše vláda navrhovala odpustit 21% DPH na celý rok 2022, jenže pětikoalice to zatrhla. Přitom svět se inspiruje! Podobnou pomoc pro občany zavedlo Polsko.

Schillerová (ANO): Když může Polsko, proč ne my?
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

V druhé polovině minulého roku jsme v České republice začali pociťovat výrazné inflační tlaky, které k nám byly importované jako výsledek množství faktorů ze zahraničí. Na prudký nárůst cen energií na světových trzích jsem reagovala ještě jako ministryně financí generálním pardonem daně z přidané hodnoty za dodání elektřiny nebo plynu za listopad a prosinec minulého roku. Návrh na snížení DPH se projevil za listopad podle Českého statistického úřadu snížením cen elektřiny o více jak 16 %, plynu o více jak 11 %. Naše vláda taktéž schválila návrh novely zákona o DPH, která by dodávky elektřiny a plynu osvobodila o celou výši DPH (21 %) po dobu celého roku 2022. Tímto krokem by došlo ke snížení dopadu nárůstu cen energií pro všechny odběratele a všechny české domácnosti bez výjimky. Bohužel náš návrh byl novou vládou smeten pod stůl.

Jedním z mála kroků, který současná Fialova garnitura zavedla v boji proti zvýšeným cenám energií, je vytvoření nových pravidel pro obdržení příspěvku na bydlení a upravení pravidel pro vyplácení mimořádné pomoci. Nic proti, ale tato pomoc je nedostatečná, pomáhá malému počtu lidí a je administrativně komplikovaná. Petr Fiala náš návrh generálního pardonu DPH odmítl s odůvodněním, že je příliš plošný. Tato argumentace mi přijde až směšná, protože plošný je také nárůst cen energií.

Například v Polsku aplikují to, co jsem v českých podmínkách navrhovala minulý rok. Byl zde přijatý program „Protiinflační štít 2.0“, který dočasně snížil sazby DPH na paliva, elektřinu nebo hnojiva. U našich sousedů dochází ke snížení DPH na plyn od 1. ledna 2022 z 23 % na 8 % a od 1. února z 8 % na 0 %. Současně polská garnitura přichází s výrazným snížením spotřební daně na pohonné hmoty, s úplným odpuštěním sazeb DPH na základní potraviny. Součástí polského „Protiinflačního štítu 2.0“ je prodloužení snížení DPH na elektřinu ve výši 5 %. 

Tento týden publikoval Český statistický úřad nové informace k měření inflace. Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen ke stejnému měsíci předcházejícího roku byla pro prosinec 2021 vyčíslená na 6,6 %, navíc meziroční inflace v lednu 2022 stoupne podle pracovního odhadu České národní banky zhruba na 9 %. Je už na čase, aby vláda Petra Fialy zasáhla a začala kopat za všechny české občany.

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…