Schillerová (ANO): Odborníci takovou ignoranci ze strany ministra ještě nezažili

07.02.2023 17:01

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. února 2023 k nedostatku léků.

Schillerová (ANO): Odborníci takovou ignoranci ze strany ministra ještě nezažili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá ministryně financí Alena Schillerová

Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolte mi, abych předstoupila před Poslaneckou sněmovnu s návrhem na zařazení nového bodu s názvem Nedostatek léků a žádám o jeho zařazení jako první bod dnešního jednacího dne. Teď mi dovolte, abych tento bod před vámi odůvodnila.

Jak všichni dobře víme, tak české nemocnice a lékárny se již několik měsíců potýkají s nedostatkem či úplnou absencí antibiotik, léků pro chronicky nemocné pacienty, ale i úplně běžných léků na horečku, včetně dětských sirupů. Bohužel uplynulé týdny potvrdily, že Ministerstvo zdravotnictví nekomunikuje, nejedná a není dostatečně aktivní, aby tento naléhavý a závažný, bohužel i životy ohrožující, problém koncepčně řešilo.

Protože ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nefunguje, svolali jsme v minulém týdnu do Poslanecké sněmovny zástupce klíčových profesních komor a oborových asociací, abychom mu pomohli nalézt řešení. Účast vrcholných představitelů českého zdravotnictví jasně potvrdila, že nedostatek léků chápe jako velký problém úplně každý. Přišli zástupci České lékařské komory, České lékárnické komory, České stomatologické komory, České asociace farmaceutických firem, Svazu zdravotních pojišťoven, ředitelé nemocnic, poslanci výboru pro zdravotnictví, ale i zástupci pacientů.

O to více je alarmující, že tím, kdo nepřišel a dokonce za sebe nevyslal ani žádného zástupce, byl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Tedy ten, který nese za situaci hlavní zodpovědnost. Mohu vám říct, že odborníci byli v šoku a během setkání se netajili tím, že takovou ignoranci ze strany ministra ještě nezažili. Nejen vůči opozici, ale i vůči těm, kteří pracují v první linii a kteří očekávají od svého ministra podporu nebo alespoň nějaký náznak strategie. (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedající se žádostí o zjednání klidu.)

Vážené dámy a pánové, za úplný vrchol považuji informaci, kterou dnes ráno umístil pan ministr zdravotnictví na svůj twitterový účet. Cituji tweet ministra zdravotnictví ze dne 7. února v 8.59 hodin: " Včera jsem jednal s eurokomisařkou pro zdraví Stellou Kyriakides. Téma bylo jasné, léčiva a jejich nedostatek v EU. Shodli jsme se, že problém musíme řešit i na EU úrovni. Už na přelomu roku jsme vyzvali švédské předsednictví, úřady HERA, EMA, k řešení. Na jednání Rady EU toto téma zvednu."

Opravdu po skončení půlročního předsednictví České republiky v radě EU se 7. února 2023 dozvídáme od ministra zdravotnictví, že téma nedostatků léků zvedne na jednání rady EU? Zatímco ostatní země EU dávno jednají, ministr zdravotnictví České republiky avizuje, že téma hodlá v Evropě zvednout. Zatímco jiné země už dávno brzdí vývoz, aby ochránily domácí dodávky. Zatímco jiné země, například Řecko, rozšířily seznam léků, jejichž další prodej do jiných zemí, známý jako paralelní obchod, je zakázán. Zatímco jiné země, například Rumunsko, již dočasně úplně zastavily vývoz některých antibiotik a léků proti bolesti pro děti. Zatímco například Belgie přijala dekret, který úřadům umožňuje v případě krize zastavit vývoz léků.

Zatímco německá vláda zvažuje změnu zákona, aby flexibilně upravila požadavky na zadávání veřejných zakázek, které v současnosti nutí zdravotní pojišťovny nakupovat léky tam, kde jsou nejlevnější a soustředit dodávky do rukou několika cenově nejkonkurenceschopnějších výrobců. Tamní ministr zdravotnictví již oznámil, že spolková vláda nastaví takovou cenovou politiku léků, aby se distributorům vyplatilo stáhnout současné tenčící se zásoby z dalších zemí Evropy a raději je prodali v Německu.

V Německu také byla přijata legislativní výjimka, podle níž mohou být na německém trhu vydávána i léčiva v baleních popsaných v jiném jazyce než německém. Do německých lékáren se tak velmi rychle dostaly desetitisíce dávek léků a čípků v originálním balení v angličtině nebo třeba francouzštině. Potřebné informace v němčině jsou k dispozici na internetu po oskenování QR kódu na cizojazyčně popsaných lécích.

Zatímco Nizozemsko přijalo zákon, který prodejcům ukládá povinnost uchovávat zásoby na šest týdnů, aby překlenuli nedostatek. Podobná pravidla se připravují ve Švédsku. Nejen ve Francii tamní vláda napíná všechny síly k tomu, aby přesvědčila farmaceutické firmy k přesunu jejich výrobních kapacit. Je evidentní, že v Evropě se rozhořel boj o to, která vláda pro své občany usmlouvá co největší dodávky. Že jednotlivé země, které se potýkaly a potýkají s podobným problémem jako Česká republika, realizují funkční opatření, která tuto nepřijatelnou situaci řeší.

Já se ptám, jestli si Česká republika v této situaci opravdu může dovolit takto neakceschopného ministra zdravotnictví. Jaký je plán českého ministra zdravotnictví? Jaký je akční plán naší vlády k dlouhodobějšímu vyřešení nedostatku léků v našich lékárnách a nemocnicích? Žádný plán jsme neviděli. Naopak vidíme ministra zdravotnictví a premiéra, kteří před problémem strkají hlavu do písku, kteří tento problém zlehčují, protože mu buď nerozumí nebo nechtějí rozumět nebo obojí. Každopádně platí, že pan ministr zdravotnictví selhal.

A jeho dnešní sdělení, že téma otevře na Radě EU, považuji za výsměch. Nejedná se o ohrožení kritické infrastruktury státu? Dámy a pánové, žádám o zařazení tohoto mimořádného bodu. Žádám - a zpřesňuji ho jako bod Absence koncepčního řešení nedostatku léků ze strany Ministerstva zdravotnictví - a prosím, pojďme umožnit, ať můžeme slyšet ministra zdravotnictví, když prostě na speciálně svolaný kulatý stůl organizovaný mými ctěnými kolegy profesorkou Adámkovou, profesorem Špičákem a doktorem Maškem a samozřejmě dalšími kolegy, kteří tam byli přítomni, prostě nedorazil, byť to slíbil, a absolutně tedy s námi, ani s touto odbornou veřejností, která z toho je zhrozena, nekomunikuje. Pojďme chtít slyšet, co bude dělat dál. Toto se týká všech lidí, všech lidí v této zemi.

Děkuji vám. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…