Schillerová (ANO): Pane předsedo, vy si vždycky vyberete číslo, které se vám hodí

26.04.2022 17:33

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 - reakce na projev poslance Jakoba

Schillerová (ANO): Pane předsedo, vy si vždycky vyberete číslo, které se vám hodí
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Děkuji svým kolegům i vám, paní předsedkyně.

Já jenom chci v rychlosti zareagovat na pana předsedu Jakoba. No, pane předsedo, vy si vždycky vyberete, a nejen vy, ale vy speciálně si vždycky vyberete - abyste mně zase neříkal, že vždy, když mám nepřipravený projev, tak je to horší, tak věřte, že ta čísla nosím v hlavě a studuji je každý den - vždycky si vyberete to číslo, které se vám hodí, a nejen vy, to jsou různé zkratky, které čteme na různých místech.

Ten Eurostat těch grafů vydal víc. A nezapomínejme pořád, že vydal graf, že Česká republika pořád zůstala šestou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii. Ano, to tempo tam bylo a bylo to moje rozhodnutí a já si za ním stojím. Já jsem rozhodla v době, kdy Česká národní banka začala - vy říkáte často vysílat signály nebo vláda říká vysílat signály, tak si to půjčím, i když to nemám ráda - vysílat signály nebo kouřové signály přímo, že bude zvyšovat úroky. Tak jsem tehdy rozhodla, že se předfinancujeme. A můžete mě tady za to dehonestovat, jak chcete. Dneska by vašeho ministra financí z toho bolela hlava, kdyby splácel s takovými velkými úroky.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

A co se týče zadlužení - a notabene znovu připomínám, celá řada z vás, vy ne, vy jste tady polovinu toho období nebyl, pokud vím, možná víc jak polovinu, takže na vás to nedopadá, prostřednictvím paní předsedkyně, omlouvám se - celá řada vašich kolegů z tehdy opozičních lavic vyzývala, že to je málo, ještě víc pomáhejte. Já jsem to nechala spočítat. Bylo by to o 200 miliard víc, kdybychom dali na všechny vaše pozměňovací a poslanecké návrhy

A když jsem to tempo zadlužování nechala spočítat za dva roky, tak jsme na nějakém třináctém místě, dvanáctém, třináctém, pod průměrem EU. A stojím si za těmi kroky. A samozřejmě, Eurozóna, která je zadlužená, dneska už se to blíží pomalu 100 procentům HDP, ta si půjčuje za nulu, protože Evropská centrální banka zatím k těmto razantním navyšováním úroků nepřistoupila. Tak jenom tolik jsem chtěla připomenout.

A určitě se dostaneme k těm daňovým zákonům. Jak jsem avizovala dneska, znovu to zopakuju, hnutí ANO je připraveno podpořit oba daňové zákony, jak snížení zákona o spotřebních daních, tak zákona o daních z příjmů. A dokonce je připraveno nevetovat ve spolupráci s druhým klubem SPD projednávání v devadesátce, což neznamená, že si k tomu svoje řekneme.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…