Schillerová (ANO): Položil jste hlavu na špalek, ministře Stanjuro. Je to paskvil

04.11.2022 20:33

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 4. listopadu 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty.

Schillerová (ANO): Položil jste hlavu na špalek, ministře Stanjuro. Je to paskvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jsme teď - hnutí ANO - v docela takové schizofrenní situaci, protože co se týče pozměňovacího návrhu, který řeší daň z mimořádných zisků, tak řečeno slovy vašeho vládního poradce, schválili jste paskvil. A nechci být zlým prorokem, ale mám velkou pochybnost o těch výnosech. Nemám z toho radost. Doufám, pane ministře, že si uvědomujete, že pokud nevyjde tento experiment, tak je to na vaši rezignaci.

Každopádně teď nás čeká konečné hlasování o daňovém balíčku. Vzali jste si ten daňový balíček za rukojmí. To je v podstatě daňový balíček, který odpracovala z velké části ještě naše vláda. Já jsem vám děkovala za to, že jste ho dotáhl. Bohužel jste ho zatížil pozměňovacím návrhem, který se týká daně z mimořádných zisků. Klub hnutí ANO se včera většinově na svém jednání klonil k tomu podpořit balíček. Já sama podpořím, protože si neumím představit, že bych nepodpořila navýšení limitu povinného plátcovství DPH na dva miliony, že bych nenavýšila zrychlené odpisy, všechno věci, které jsme tvrdě odpracovali za naší vlády a na Ministerstvu financí za mého vedení, ale někteří mí kolegové prostě nemohou tu ruku zvednout. Jsou to starostové, místostarostové, komunální politici, lidé, kteří prostě nesouhlasí zejména s tím, že jste zkrátili kraje, města a obce, že jste prostě nezohlednili vůbec žádný z našich zásadních - které my považujeme za zásadní - pozměňovacích návrhů, které jsme během hodiny při tom divokém druhém čtení načetli.

Takže já si myslím, tak jak jsem chápala včera náladu v klubu hnutí ANO, že většinově podpoříme. Já sama za sebe říkám ano, ale z těch důvodů, které jsem tu řekla, protože daň z mimořádných zisků je paskvil a vy jste položil svoji hlavu na špalek. Bohužel s vámi i budoucnost této země! Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…