Schillerová (ANO): V obsluze státního dluhu dochází ke snížení o 240 milionů

04.03.2022 21:09

Projev na 9. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2022 k státnímu rozpočtu

Schillerová (ANO): V obsluze státního dluhu dochází ke snížení o 240 milionů
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Pane místopředsedo, já budu velice stručná na rozdíl od mé předřečnice.

Dovolte mi, protože jako bývalé ministryni financí, která strávila v resortu Ministerstva financí více než 25 let svého života - pracovního, tak je jasné, že moje srdce vždycky bude bít pro tento resort.

Takže se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu pod sněmovním tiskem 555. Týká se to v kapitole 312 Ministerstvo financí v souhrnném ukazateli výdaje celkem a v průřezovém ukazateli výdaje vedené v informačním systému programového financování EDS/SMVS celkem, se výdaje zvyšují o částku 240 milionů korun, ve specifickém ukazateli výdaje na zabezpečení úkolů finanční správy se výdaje zvyšují o 100 milionů korun, ve specifickém ukazateli výdaje na zabezpečení plnění úkolů ústředního orgánu se zvyšují o 140 milionů korun. V kapitole 396 Státní dluh v souhrnném ukazateli výdaje celkem a specifickém ukazateli obsluha státního dluhu dochází ke snížení o částku 240 milionů korun.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Dovolte mi stručné odůvodnění. Finanční správa započala v minulém roce práce na projektu ENDIS, to je na novém daňovém informačním systému, který by měl nahradit po dlouhých více než 30 letech stávající ADIS a vyřešit problém s vendor lock in. Byla provedena analýza možností, definovány možné varianty, vybrána ekonomicky nejvýhodnější varianta. A nyní je třeba zajistit zahájení realizace vybrané varianty. Aby nedošlo ke zdržení a posunu samotné realizace vhodného řešení v čase, je nezbytné navýšit objem výdajů Generálního finančního ředitelství, to znamená kapitoly 312 - Ministerstvo financí, o 100 milionů korun. Projekt ENDIS lze jednoznačně definovat jako nejvýznamnější realizovaný projekt resortu Ministerstva financí a je nezbytné podpořit jeho realizaci.

Druhá část mého návrhu je zaměřena na samotné Ministerstvo financí, které zahájilo přípravné práce na realizaci akce zateplení střešního pláště a výměna oken, na kterou minulá vláda vyčlenila prostředky v celkovém objemu 280 milionů korun, a to ve dvou letech, 2022 a 2023 vždy po 140 milionech korun. V aktuálně předloženém návrhu rozpočtu prostředky pro rok 2022 škrtnuty jsou s tím, že se celá investiční akce posune. Já si myslím, že je potřeba zajistit její financování již v letošním roce, aby nebyla ohrožena vůbec celá její realizace. Celkové navýšení objemu kapitoly 312 Ministerstvo financí navrhuji, jak už jsem řekla, zajistit přesunem z rozpočtové kapitoly 396 - Státní dluh, a to ze specifického ukazatele obsluha státního dluhu.

K tomuto návrhu mě vedlo také to, že velice rostou ceny ve stavebnictví, je nedostatečný zájem ze strany dodavatelů k realizaci stavebních prací pro státní správu, kdy se některá výběrová řízení musí vypisovat opakovaně. A protože si ještě pamatuju, že byla poměrně vysoká připravenost této rekonstrukce, tak navrhuji tento pozměňovací návrh. Pan ministr, prostřednictvím pana místopředsedy, určitě ví, že Ministerstvo financí není zrovna z nejkrásnějších budov ani nijakým způsobem do ní nebylo příliš investováno v posledních letech, a to samozřejmě bez ohledu na to, kdo byl ministrem, protože každý ministr financí vždy nechával tuto budovu na poslední, na poslední v řadě ve srovnání s jinými. A určitě aby nedošlo k vyšším nákladům v budoucnosti, tak by bylo dobré tuto akci realizovat.

To je vše, děkuji mnohokrát za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Společenství obcí je instrumentem, aby se slučovat nemusely

18:09 Ministr Rakušan: Společenství obcí je instrumentem, aby se slučovat nemusely

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 24. května 2024 k zákonu o úřednících územních samosprávný…