Schillerová (ANO): Žene se další vlna krize a asociální vláda chce lidem sebrat peníze

09.11.2022 20:04 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k predikci Ministerstva financí na příští rok.

Schillerová (ANO): Žene se další vlna krize a asociální vláda chce lidem sebrat peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Ministr Zbyněk Stanjura představil predikci Ministerstva financí na příští rok, a nejsou to dobré zprávy.

Predikuje zvýšení nezaměstnanosti, propad ekonomiky do mírné recese a předpovídá i vyšší inflaci, než se dosud očekávalo. Vedle toho zároveň říká, že chce zpomalit růst důchodů, snížit rodičovský příspěvek, zrušit penzijní spoření a seškrtat podporu stavebního spoření.

Jinými slovy, na lidi se žene další vlna krize a asociální vláda jim chce sebrat peníze. Neskutečné. Ekonomiku dusí zejména to, že i podle ministra klesá spotřeba, jinými slovy, že lidé přestali utrácet, protože na to jednoduše nemají. Pokud budou mít kvůli chystaným krokům vlády méně peněz, krizi to ještě prohloubí.

Souhlasím, že je potřeba konsolidovat veřejné finance a řešit strukturální deficit, ministr ale musí hledat zdroje příjmů rozpočtu jinde než v peněženkách občanů, a to i za cenu, že se konsolidace rozloží do více let tak, jak plánovala ještě naše vláda.

Překvapuje mě, že v první řadě nemluví o zvýšení daní z neřestí – hazardu (ty naopak navrhoval snížit), tvrdého alkoholu nebo třeba cigaret. Rušit by se daly některé daňové výjimky, rozmyslet by si měl rušení EET, které také přináší peníze a zvýšit by se měly poplatky za těžbu nerostných surovin, jak navrhuje NERV.

Zaměřit by se měl ale i na výdajovou stranu rozpočtu, digitalizací se dá proškrtat spoustu nákladných agend. Vláda jde ale opačnou cestou a náklady zvyšují i rekordní počty ministrů a politických náměstků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…