Schwarz (ANO): Myslel jsem si, že je po volbách, takže bude klid… Měl by mluvit spíše ministr Prachař

15.10.2014 13:30

Projev na 18. Schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 10. 2014.

Schwarz (ANO): Myslel jsem si, že je po volbách, takže bude klid… Měl by mluvit spíše ministr Prachař
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz

Dobré odpoledne, paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Mně se ani tak nechce mluvit. Kdybych mohl - neznám to tak dobře - radši bych dal prostor panu ministrovi, protože jsem slyšel od rána a teď od kolegy Fialy konkrétní věc a myslím si, že pan ministr by měl teď dostat slovo místo mě, aby přesně reagoval. Protože to byl projev takový, který jsem očekával. Myslel jsem si, že je po volbách, takže bude klid, ale klid nevidím, takže jenom řeknu, co mě mrzí.

Kolega Fiala zmínil, že to není jenom kritika pana ministra. S tím souhlasím, protože když se podívám na takový seznam, který jsem si tady připravil, (Ukazuje papír se jmény a daty.) tak vidíte, že tuhle celou řadu od roku 1993 je Prachař až tady dole, jenom osm měsíců. Takže v tom měl pravdu. Potom bych se chtěl zeptat, nebo spíše jak to vnímám. Myslím si, že tady dneska je tato mimořádná schůze tak trošku i kvůli tomu, že když se začalo povídat, že bychom se mohli podívat formou vyšetřovací komise na D47 a začalo se tady povídat, že pravděpodobně by to bylo dobré, tak najednou má někdo zájem dělat vyšetřovací komisi na celé Ministerstvo dopravy. Taky velice zajímavé.

Pak tady kolega Stanjura zmínil velice zajímavou věc, pro mě úsměvnou, že už vyšetřovací komise, když dneska neschválíme program, tak už ví, že bude chtít iniciovat pracovní skupinu, tak já bych se ho pak prostřednictvím paní místopředsedkyně zeptal - on tu není - proč pracovní skupinu? Ať tedy nechá Prachaře pracovat! Je ministr, ať mu nekritizuje personální změny, ať ho nechá prostě pracovat! Nemusíme mít pracovní skupinu a zase honorovat některé lidi v pracovní skupině. Vždyť Prachař je od toho, aby pracoval.

A mrzí mě, že tady nikdo neřekl z těchto lidí, co tu i sedí a jsou tady napsaní, že Prachař jako jediný po pomalu 25 letech začal na svém ministerstvu dělat tzv. jednotné řízení. Snaží se o to. Jak s EIA tak vůbec s fungováním ministerstva. To je strašně důležité. Pak je zajímavé, jenom takové kousky, zapomněl někdo, že rozjel po té době výkupy. Já se trošku po republice pohybuji, ale vím co je u nás dálnice D8 na Teplicku. A tam si nedokázali poradit dlouhé roky, dlouhou dobu s tím, když se sesune půda, co se bude dělat. A po osmi měsících se tady do něho střílí! Já si myslím, a je to z toho vidět, aspoň já to tak cítím, i moji kolegové, předpokládám, že prostě začal bourat něco, co se dlouhé roky tady budovalo, ale budovalo se k ničemu.

A já bych závěrem, abych už nezdržoval, chtěl jenom říct: Prosím vás, Prachař to nedělá pro sebe a pro voliče ANO. On to dělá pro nás všechny, proto nechme ho opravdu pracovat. Nezřizujme nějaké pracovní skupiny, to je zbytečný. Protože vůbec nedostal čas, aby něco ukázal. A zapomněli jsme opravdu zmínit a zopakuji: jednotné řízení, které rozjel, výkupy, které rozjel. A mně spíš připadá, nebo je úsměvné, nedokážu do nazvat, že pracuje s úředníky, které tam měl, a když si vezme k sobě pár manažerů, na což má ministr právo, tak jako kdyby píchnul do vosího hnízda, že už tam nemají lidi, kteří tam byli 25 let. Tady je mám, opět je ukážu, vypsané, a s nimi nešly dělat ty silnice. Strašně dlouho to trvalo.

A závěrem perličku. Víte, pan kolega Stanjura, prostřednictvím paní místopředsedkyně, řekl, že se ti lidé bojí, že je někdo zavře. Prosím vás, ne někdo. Já jsem taky patřil mezi ty, kteří jsme stále dostávali oznámení na Ředitelství silnic a dálnic. A když tady řekl pravdu, že se bojí, že je někdo zavře, tak asi to tam není tak košer. Ale to jsou lidi, kteří tam všichni byli. A když je začne měnit, aby se to rozjelo, k obrazu svému toho ministra, tak se všichni diví. To je všechno, děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.