Schwarzenberg: Co je levicový a pravicový rozpočet?

16.02.2020 22:24

Komentář na facebookovém profilu k výroku pana Hamáčka o navýšení rozpočtu na obranu.

Schwarzenberg: Co je levicový a pravicový rozpočet?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Karel Schwarzenberg.

Pan vicepremiér Hamáček prohlásil, že Česká republika nesplní svůj závazek a co slíbila ústy svého premiéra a dalších představitelů, totiž že navýší svůj obranný rozpočet na 2% HDP. Nevidí k tomu prý politickou vůli.

Já si nemohu pomoci, ale politiky si platíme a máme k tomu, aby nás vedli a jistou vůli projevili, vyjádřili a prosadili. Když ale slyším, co říká zodpovědný český politik, místopředseda vlády, pak se ptám, k čemu tady vlastně je?

Jeho úkolem je cíle politiky prosadit. A doufám, že něco, co jsme slavnostně slíbili dosáhnout je také cíl jeho politiky. Pokrčit rameny a říct, že k tomu nevidím politickou vůli, to s odpuštěním není politik, to je hadr na holi.

Tentýž pan Hamáček také pravil, že dle jeho názoru má premiér a vláda levicové cíle ale pravicový rozpočet. Já jsem vždycky žil v iluzi, že rozpočet je o číslech. Tudíž je buď přebytkový, vyrovnaný či ztrátový. Všechny tři možnosti jsou za jistých okolností možné. Nebo je snad pan Hamáček názoru, že levicový rozpočet se vždy a zásadně rovná ztrátovému rozpočtu?

Dokonce velký učitel všech sociálních demokratů a významný anglický ekonom Keynes říkal, že ztrátový rozpočet je možný, ale jen v době poklesu ekonomické konjunktury, aby se předešlo recesi. Nikoliv však v době ekonomického rozkvětu, jako máme dnes. Říkat, že rozpočet musí být ztrátový vždy, je cesta do obrovského zadlužení a do značných ekonomických těžkostí v budoucnosti. Tak já bych tedy rád věděl, pane Hamáčku, co je levicový a pravicový rozpočet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).