Schwarzenberg: Konec první České republiky a počátek druhé

02.07.2018 12:50

Komentář na facebookovém profilu ke jmenování nové vlády Andreje Babiše

Schwarzenberg: Konec první České republiky a počátek druhé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Tato středa se stala mezníkem v dějinách Českých zemí. Skončila první Česká republika a začala republika druhá. Při přechodu z první na druhou republiku Československou došlo k omezení demokracie, k opuštění odkazu Tomáše Garrigue Masaryka a jeho demokratických zásad. A všichni víme, že výsledkem tohoto vývoje byla zkáza, která se později za protektorátu a během čtyřicátých let úplně naplnila.

Obchází-li někdo třeba berní zákon ve snaze zachránit svoje peníze před fiskusem, je tvrdě trestán. Nyní ale dochází k obcházení Ústavy České republiky, základního zákona našeho státu. Prezident republiky nejmenoval vládu navrženou premiérem, na což výslovně podle Ústavy nemá nárok, na rozdíl například od Rakouska či Polska. Samozřejmě nevíme, na čem se potichu s Babišem domluvili, ale tímto činem se naše republika mění z parlamentní demokracie v poloprezidentský systém.

Ještě jednou opakuji, došlo k porušení Ústavy. Zdá se, že pro nás je důležitější, když někdo obchází daňové zákony, než že někdo porušuje základní zákon České republiky.
Tak jako jsme za druhé republiky opustili Masarykův prvorepublikový odkaz, tak teď opouštíme zásady našeho nového státu a dědictví Václava Havla. Tím, že je nyní vláda závislá na hlasech komunistů, se mění vše, co jsme od roku 1989 vytvořili. Míříme zpátky a do neznáma.

Všichni by si teď měli uvědomit, co se u nás děje. Je to mnohem závažnější počin, než se obecně soudí a nejde jen o nějaké dohody mezi stranami a prezidentem, které nemají valnou důležitost. Není tak důležité, kdo vede Ministerstvo zahraničí, ale jak k tomu došlo. To je opravdu velká změna našeho státu.
Staří Římané v těchto souvislostech říkali, nechť si konzulové, nejvyšší vedoucí zástupci státu, dají pozor, aby stát neponičili. U nás se to děje bez veškerých ohledů na ducha Ústavy.

Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.