Schwarzenberg: Svět odchodem královny přichází o symbol stability

10.09.2022 8:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k úmrtí Alžběty II.

Schwarzenberg: Svět odchodem královny přichází o symbol stability
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg převzal jedno z nejvyšších ukrajinských vyznamenání- Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy

Královna Alžběta II. plnila mnoho velmi důležitých rolí. Na jedné straně byla jako anglická královna důležitý symbol soudržnosti a tradice pro celý Commonwealth. Na straně druhé představovala pro Spojené království symbol stability. Když si uvědomíme, že její první premiér byl Winston Churchill a ještě v minulém týdnu jmenovala novou premiérku Liz Trussovou, kolik ministerských předsedů a vlád bylo mezi nimi, ona přes všechny změny představovala v dnešním světě státnickou zkušenost a stabilitu.

Každý, kdo se s ní setkal nebo se jejím životem zabýval, musel nabýt hlubokého dojmu, že po celý život stála služba na prvním místě. V tomto byla vzorem pro mnoho lidí na celém světě. A tuto její vlastnost uznávali i její političtí protivníci například z řad republikánských odpůrců monarchie. Tak vzorného panovníka, jakým byla Alžběta II, nikde na světě opravdu nenajdeme. Ona skutečně pro své povinnosti žila, v tomto smyslu to nebyl pouze symbol.

Velmi důležité také bylo, jak se Anglie během její vlády na rozdíl od jiných koloniálních mocností dobře vypořádala se ztrátou své koloniální říše. V Anglii nedošlo k takovým problémům, jako ve Francii nebo v Portugalsku. Ona symbolizovala tu věčnou Anglii, která zůstane silnou Anglií i bez kolonií. Zároveň se jí podařilo navázat s bývalými koloniemi dobré styky. Bude zajímavé sledovat, jakým výzvám bude čelit její nástupce král Karel III. Po královně Alžbětě zdědil právě její smysl pro povinnost, tudíž nemám obavy, že by selhal i přes všechny změny, kterými britská královská tradice prochází.

Pro mě osobně byla Alžběta II. opravdu vzorem a svojí osobností potvrzovala, že čím výše Pán Bůh člověka postaví, tím více musí plnit své povinnosti a stavět je před své osobní názory či štěstí.

Karel Schwarzenberg

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.