Sečkár (Svobodní): Nevyděláš, zaplatíš

09.11.2018 5:37

Snahy socialistů víc zdaňovat bohatší a úspěšnější už nikoho nepřekvapí. Nápad naší vlády na zavedení nové daně z chudoby je však novinkou.

Sečkár (Svobodní): Nevyděláš, zaplatíš
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Konkrétně jde o to, že se pracuje na „analýze zdanění a zpoplatnění starých vozidel“. Jak uvádí článek: „Česko teď zkouší obnovit vozový park cestou represe.“

Myslitelé na ministerstvech dopravy a životního prostředí zřejmě předpokládají, že lidé si stará a nepohodlná auta ponechávají schválně, aby mohli z dlouhé chvíle přispívat ke znečištění ovzduší. Skutečnost je samozřejmě mnohem prostší. Lidé si nekupují nová auta, protože na ně zkrátka nemají. Za to mají být nyní po zásluze potrestáni.

Přestože jsou právě u moci strany, jejichž členové se předhánějí v tom, kdo je víc lidový, nemají zjevně problém svůj elektorát trestat za nedostatečné příjmy. Koupě nového auta je přitom docela velká investice i pro slušně vydělávající. Můj plat programátora je například i na Prahu lehce nadprůměrný, přesto bych asi částku potřebnou na nový vůz nebyl schopen dát rychle dohromady. Jak na tom musí být ti, kteří na rozdíl ode mě musí během měsíce obracet každou korunu, to si ani nedovedu představit. A když už to člověk přeci jen dokáže, tak to přeci pro drtivou většinu populace není výkon, který by dokázali pravidelně opakovat, aby uspokojili choutky úředníků, pro které je 10 let staré auto šrot.

Jistěže existuje nákup na splátky nebo leasing, díky nimž se náklady rozloží v čase. Ale zase si tím člověk přiváže kouli na nohu a riskuje, že ho dluhy dostanou do problémů. Nemluvě o tom, že mnozí na půjčku nedosáhnou. Nebo snad chceme více lidí, kteří se zapletou s pochybnými úvěrovými společnostmi, jejichž byznys hraničí s lichvou? Každý desátý Čech v exekuci nám ještě nestačí?

Bude-li opatření zavedeno, lze snadno odhadnout další vývoj – automobil se stane luxusem, který nebude pro každého, zejména ne pro mladé, pro důchodce a pro obyvatele venkova. Vláda zareaguje na kritiku, situaci vyhodnotí a s velkou pompou zavede dotace potřebným na nákup nového vozu. Kde na ně vezme peníze? Jen klid, příležitost něco zdanit se vždycky najde.

Dnes už nám stát prostřednictvím daní a nejrůznějších poplatků bere více než polovinu výplaty. Navíc mnoha nesmyslnými regulacemi zbytečně škrtí ekonomiku. Kdyby se podařilo přebujelý úřední aparát omezit a nechat lidem více jejich peněz, údajný problém přestárlých automobilů by se brzy vyřešil sám. Ale vymyslet novou daň je přeci o tolik snazší…

Alois Sečkár,
místopředseda Svobodných

Ing. Alois Sečkár

  • Svobodní
  • Volby za námi, práce před námi...
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.