Seďa (ČSSD): Česká strana sociálně demokratická je zodpovědná strana, ale tak by se měla i chovat

31.03.2018 9:23

ANO 2011 se svojí populistickou PR rétorikou "převálcovala" ČSSD, která nejvíce přispěla k úspěšnosti minulé vlády. Ale ve volbách zvítězily emoce lithia a OKD. že to byly lži a výmysly nikoho nezajímá.

Seďa (ČSSD): Česká strana sociálně demokratická je zodpovědná strana, ale tak by se měla i chovat
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Děkuji předsedovi ČSSD za shrnutí vyjednávání s ANO 2011 a souhlasím, že sociální demokracie stojí oběma nohama na vyjednávacích, nikoliv na vládních pozicích. Přesto si dovolím několik poznámek, které ukazují, že mediálně jsme opět krok za ANO 2011.

Předně, politické hnutí neřídí stát jako firmu s necelými 30% akcií, ale toliko s 18%, což odpovídá výsledku ze všech oprávněných voličů. Protože stát není tvořen pouze těmi, kteří k volbám přišli či těmi, kteří nakonec dali hlas A.Babišovi a jeho věrným.

Usnesení mimořádného sjezdu od samého počátku stanovilo nepřekročitelnou hranici trestně stíhané osoby ve vládě. Proto návrh, který dala ČSSD, že vláda může být sestavena bez předsedů obou stran, je logický. Zároveň je ovšem zbytečný ve chvíli, kdy opakovaně zaznívá ze strany představitelů ANO 2011 i z úst samotného premiéra v demisi, že předsedou vlády bude pouze on. Říká se, že opakovaný vtip již není vtipem. Já se musím přiznat, že na vtipy nemám dobrou paměť, takže se stejnému vtipu zasměji klidně několikrát. Nicméně jsem přesvědčen, že občané České republiky se již našemu požadavku opravdu nesmějí.

Podobně se nesmějí licitaci kolem čtyř či pěti ministerstev či dokonce handlu mít trestně stíhaného premiéra za ministerstvo vnitra či financí. Prostě schází selská logika, jak lze ochránit každodenní střet zájmů premiéra právě z těchto ministerstev. Vždyť se to nepodařilo ani z postu předsedy vlády. Přitom dnes výborně zvládnutá mediální strategie  nasadila sociální demokracii punc nenažrané a o posty usilují strany. A na krásno můžeme tisíckrát opakovat, že chceme prosadit náš volební program, a to přesto, že jsme ve volbách neuspěli. Takže nakonec nám, tak jako při posledním koaličním vládnutí, zůstane Černý Petr v rukou. Volby totiž nevyhrávají fakta, ale emoce. A často emoce negativní.

Souhlasím s předsedou ČSSD, že sociální demokraté jsou zodpovědní a chtějí po téměř půlroce vlády bez důvěry vládu, která nebude ostudou země. Problémem ovšem je, že voliči tohle neberou, protože jinak by podpora sociální demokracie stoupala. Dnes jsou však stále více v oblibě strany, které drží své slovo či alespoň hovoří o tom, že jej drží. Prostě mají svoji hrdost a jisté meze, přes které nemůže ani sebelepší pragmatik jít. A když již na této hranici stojíme, pak nelze neustále vyhlížet vstřícnost politiků, kteří nám šli a stále jdou po krku. Pokud tedy je ČSSD zodpovědná strana, pak by se podle toho měla i konečně začít chovat.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…