Seďa (ČSSD): Demokracie podle předsedy ANO

03.03.2017 8:36

Demokracie buď je nebo není. Nicméně i ta se vyvíjí. A dnes jde o to, aby se nezměnila v autoritářský režim, ale aby pokračoval rozvoj občanské společnosti.

Seďa (ČSSD): Demokracie podle předsedy ANO
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Proběhlý sněm politického hnutí ANO 2011 ukázal, že předvolební heslo Stát jako firma stále platí. Ukazuje se totiž, že ANO 2011 je hnutím jednoho osamělého běžce, sice s tváří dobráka, ale s náturou predátora. Snaha A.Babiše o nahrazení demokratického systému na autoritářský, je cestou jak toho docílit. Jak se vyjádřil Jan Kysela, odborník na ústavní právo: Babišova revoluce by nás zavedla do Latinské Ameriky. Tady se dotýkal populistického snížení počtu zákonodárců. Vždy je dobré mít stoprocentní loajalitu a žádnou silnou opozici. A autoritářský trend se projevil i v posílení pozice předsedy ANO 2011 zasahovat do kandidátek, a to na všech úrovních samosprávy.

Pravda A.Babiš je urputné hovado, jak se přiznal ke svým věrným. Tak jako se ministr financí hlásí k odkazu Donalda Trumpa, „Udělejme ČR znovu skvělou“. Člověk by zatleskal, kdyby neviděl snahu tohoto hnutí o plíživou privatizaci státních podniků a veřejných služeb. Tak jako populistické a PR připravené návrhy k oslovení voličů. Přitom tyto návrhy v oblasti snížení sociálního pojištění a zároveň zvýšení důchodů si vzájemně protiřečí. Tak jako je podobných protimluvů v návrhu změny zdanění zaměstnanců či boji proti odlivu peněz ve formě dividend. Je ovšem zajímavé, že tyto výkřiky do tmy mají své posluchače, i když tyto sliby jsou nesplnitelné.

Politické hnutí ANO 2011, kde vlastně neexistují politici, je nejen programově a ideově nesourodé, ale jedinou osobou či kostrou,která toto hnutí drží pohromadě je autorita podnikatele a dnes politika A.Babiše. Je opravdu zajímavé, že si stále drží vysokou podporu veřejnosti. A ta se nesnížila ani kauzou Čapí hnízdo, zpolitizováním reorganizace policie a zaměstnáním jejích hlavních aktérů na Celní správě, kauzou nákupu korunových dividend Agrofertu či podporou K.Srpa, kandidáta do Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu.

V poslední době je patrně, že existuje snaha vylepšovat minulost a tato snaha se stala pro mnohé politiky osudem. Přitom zrovna pan předseda ANO 2011 má máslo na hlavě a jeho opakované stížnosti na Radu České televize a útoky na novináře, které odkrývají skutečnou tvář a záměry současného ministra financí. Dokonce jeho loajální kolegové připravili novelu zákona, kterou chtějí omezit demokratickou kontrolu veřejnoprávních médií. Ano, do voleb je ještě daleko a může se stát cokoliv, nicméně již dnes je jasné, že demokracie podle předsedy ANO 2011 skutečnou demokracií není a nikdy nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…