Seďa (ČSSD): Den vstupu České republiky do Severoatlantické aliance

11.03.2016 17:12

Dne 12.března oslaví naše země, společně s Polskem a Maďarskem, podepsání dohody o přistoupení k Severoatlantické alianci.

Seďa (ČSSD): Den vstupu České republiky do Severoatlantické aliance
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Jako jeden z významných dnů je v našem kalendáři uvedeno datum 12.březen, připomínající podepsání smlouvy o vstupu ČR do NATO (North Atlanty Treaty Organization) v roce 1999. V tom roce jsme se společně s Polskem a Maďarskem stali součástí nejsilnější politicko vojenské organizace, založené 4.dubna 1949.

Tím si naše země zajistila svoji bezpečnost a obranu v rámci společné obrany NATO. Řada našich občanů zajištění bezpečnosti bere jako samozřejmost, přitom si neuvědomuje, že neexistuje pouze článek 5 Washingtonské smlouvy, ale i článek 3, který ukládá povinnosti každému z členských států Aliance.

S rostoucími bezpečnostními hrozbami , nebezpečí plynoucí z metod hybridní války či z migrační krize, je třeba reagovat rozvíjením schopností Armády ČR. Z tohoto důvodu byla přijata nová branná legislativa, proto se postupně navyšuje armádní rozpočet a byla schválena Koncepce výstavby Armády ČR do roku 2025. Ta stanovuje rozsah a způsob výstavby schopností nezbytných ke splnění úkolů a závazků naší armády, a to na základě možného vývoje bezpečnostního prostředí. Je také důležité současné problémy v armádě pojmenovat a přijmout taková řešení, která budou nejen logická, ale i efektivní. A prioritou musí být personální zajištění AČR.

Přes oprávněnou kritiku AČR Výborem pro obrannou politiku a plánování NATO si česká politická reprezentace i naše veřejnost konečně uvědomuje, že má zodpovědnost za zajištění obrany naší země. Proto je důležité problémy otevřeně popsat a navrhnout řešení, jejichž cílem musí být zastavení poklesu a postupné zvyšování schopností české armády. Je ovšem třeba také zdůraznit, že si ČR plní své mezinárodní závazky, zejména svojí účastí v zahraničních operacích, na vojenských cvičeních, v pohotovostních systémech či v pozorovatelských misích. Závazky, přijaté před sedmnácti lety, jsou důležité především pro zajištění obranyschopnosti ČR a k zajištění bezpečnosti našich občanů. Z tohoto pohledu zpochybňování českého členství v NATO, které občas slyším, je nejen nezodpovědné, ale i nebezpečné. Je naší odpovědností, jak a jakým způsobem zajistíme schopnosti Armády České republiky a obranyschopnost země.

ing.Antonín Seďa
vedoucí Stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…