Seďa (ČSSD): Gruzie není členskou zemí NATO, ale účastní se mise v Afghánistánu a usiluje o spolupráci

03.06.2017 10:59

Jarní zasedání Parlamentního shromáždění NATO v Tbilisi:

Seďa (ČSSD): Gruzie není členskou zemí NATO, ale účastní se mise v Afghánistánu a usiluje o spolupráci
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Ve dnech 26.5. až 29.5.2017 se uskutečnilo jarní zasedání PS NATO, tentokrát výjimečně v nečlenské zemi Aliance v hlavním městě Gruzie Tbilisi. V pátek zasedal Stálý výbor PS NATO, který řešil standardní procedury a přípravu podzimního zasedání v Rumunsku. V sobotu zasedal můj Výbor pro vědu a technologie, který měl na programu Budoucnost evropského vývoje, spolupráce a implikace sdílení nákladů v obraně. D.Zadeee z Holandského institutu mezinárodních vztahů načrtl nutnost spolupráce, včetně vytvoření Evropského obranného fondu (EDF), který se má zaměřit na výzkum a vývoj v obranných technologiích a má v letech 2021 až 2027 mít rozpočet 3,5 miliardy EUR.

T. Marino, generální zpravodaj, předložil zprávu o udržování technologické výhody NATO, strategické adaptace a o obranném výzkumu a vývoji. Poukázal na rozdílný přístup USA a evropských zemí, zdůraznil nutnost posílení financování výzkumné a vývojové základny i posílení spolupráce s obranným průmyslem.

I.Menagharishvili, ředitel Strategického výzkumného centra Gruzie, seznámil přítomné s Modernizací ruských vojenských sil a se situací v regionu Černého moře.

M.Tonin, zpravodaj výboru, přednesl zprávu na téma technologické trendy a bezpečnost, internet – sliby a rizika ničivé technologie. Zejména upozornil na systém řízení a kontroly pomocí systémů, napojených na internet.

M.Burke, profesor ze Stanford Univerzity, přednesl přednášku na téma Potenciální důsledky klimatických změn na Středním východěa v Severní Africe, se zaměřením na bezpečnostní rizika a migrační trendy v těchto regionech.

Závěrem programu O.A.Bak, speciální zpravodaj výboru, seznámil s návrhem speciální zprávy Potravinová a vodní bezpečnost na Středním Východě a v Severní Africe, se zaměřením na bezpečnostní vlivy a humanitární pomoc.

V pondělí 29.5. proběhlo plenární zasedání PS NATO, které zahájil prezident PS P.Alli. Na zasedání vystoupil předseda parlamentu Gruzie I.Kobakhidze, který zdůraznil vazbu Gruzie na NATO a EU. Dále prezident Gruzie G.Margvelashvili, který se zabýval reformami, globální stabilitou i situací v Abcházii a Jižní Osetii. Premiér země G.Kvirikashvili hovořil o důležitosti zasedání PS NATO pro Gruzii. Vyzvedl návrh rezoluce i signál pro gruzínskou veřejnost, že je s ní počítáno. Poděkoval za podporu a mezinárodní pomoc.

Paní R.Gottemoeller, zástupkyně generálního tajemníka NATO, představila působení NATO v misích a úkoly, které před Aliancí stojí. Následovala dlouhá diskuse. Na zasedání vystoupil i A.Parubly, předseda Věrchovnej rady Ukrajiny, který seznámil delegáty se současnou situací na Ukrajině a s jejím postojem ke spolurpáci s NATO i s EU.

Parlamentní shromáždění NATO přijalo Deklaraci na podporu euroatlantické integrace Gruzie (086 SESP 17 E), kterou představila R.Jukneviciene z Litvy. Závěrem PS NATO schválilo závěrečný účet za rok 2016 a další dokumenty pro činnost shromáždění. Odsouhlasilo i změny v procedurách a doplňky v pravidlech pro jednání PS NATO (122 SESP 17 E).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…