Seďa (ČSSD): Jak je to s veřejnými zakázkami ve městě Uherské Hradiště

14.09.2018 18:04

Největší problém s veřejnými zakázkami v Uherském Hradišti je výběr samotných investic a pak jejich realizace. Současná radniční koalice je totiž schopna realizovat pouze 42% jimi schválených investičních akcí. Chce to změnu vedení města.

Seďa (ČSSD): Jak je to s veřejnými zakázkami ve městě Uherské Hradiště
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Nezisková organizace Zindex hodnotila zadávání veřejných zakázek. U velkých měst hodnotila i Uherské Hradiště a to nedopadlo vůbec špatně. Z 59 hodnocených měst obsadilo 19 příčku se 75% hodnocení. Je to docela dobrá vizitka i práce opozičních zastupitelů, kteří pravidelně kontrolovali veřejné zakázky u největších investičních akcí.

Přesto je třeba řadu věcí změnit. Městu jsou vytýkány chyby při uveřejňování informací ve Věstníku, také množství dat na profilu města či počet nabídek firem, které má hodnotu pouze 45%. Problémem je také podíl veřejných zakázek na celkových nákupech, které představují pouze 25 %. Pro informaci v roce 2017 činily nákupy celkem 1 310 199 978 Kč a z toho veřejné zakázky pouze 334 490 482 Kč. Tady je třeba ještě hodně udělat.

Město Uherské Hradiště hojně využívá zakázky malého rozsahu, což sice umožňuje zrychlení zakázek, ale na straně druhé se jich účastní minimum uchazečů, takže výsledná cena nemusí být optimální. Organizačním problémem je personální kapacita Odboru investic, kde se nedaří posílit a tak se často nerealizují investiční akce, které byly odsouhlaseny zastupiteli města.

Jen z letošního roku přejde do roku 2019 přes 70 milionů korun neproinvestovaných nákladů. A pokud uvážíme, že takto současná radniční koalice postupuje od roku 2013, pak průměrné investice dosahují 42% z investic schválených v rozpočtu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.