Seďa (ČSSD): K působení sil a prostředků Armády ČR v zahraničních operacích

03.11.2014 10:01

Parlament ČR souhlasil s návrhem vlády na působení sil a prostředků rezortu MO v zahraničních operacích v letech 2015 a 2016 a s výhledem na rok 2017. Nejprve chci připomenout, že toto působení je v souladu se zahraničně politickými zájmy naší země a že reaguje na naše mezinárodní závazky, plynoucí z členství ČR v Severoatlantické alianci , Evropské unii a Organizaci spojených národů. Zároveň vychází ze závěrů nedávného summitu NATO, který se konal ve Walesu.

Seďa (ČSSD): K působení sil a prostředků Armády ČR v zahraničních operacích
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Co se týká Afghánistánu, tam má působit v nové výcvikové a nebojové misi Resolute Support až 310 vojáků. Mimochodem ještě v roce 2011 měla armáda v misi ISAF 720 osob. Toto působení bude na pozvání afghánské vlády a na základě smlouvy SOFA mezi NATO a Afghánistánem. Důvodem je zachovat a rozvíjet pozitivní vývoj této země vedoucí ke zlepšení bezpečnostní a ekonomické situace Afghánců. Zodpovědnost za zajištění bezpečnosti má ANA a ANP. Jinak v této zemi bude působit ještě 20 vojáků při ostraze našeho zastupitelského úřadu v Kábulu.

AČR bude pokračovat ve výcvikové misi v Mali a v misi MFO na Sinajském poloostrově v počtu 70 osob. Navýšení o 150 osob v půli roku 2015 se připravuje na základě potřeb NATO, EU a OSN v oblastech severní Afriky, Salehu a Blízkého východu. Vlastní nasazení do konkrétní operace bude znovu projednávat na základě žádosti vlády český parlament. Naše zastoupení bude i misích KFOR a ALTHEA na Balkáně, protože patří mezi dlouhodobé zahraničněpolitické priority naši země.

V rámci Sil rychlé reakce NATO počítá ČR s výcvikem a eventuálním zapojení až 1500 osob do konce roku 2015 s tím, že z tohoto počtu bude 150 vojáků vyčleněno do výstavby Sil velmi vysoké pohotovosti. Podobně se AČR zapojí do výcviku Bojových uskupení EU (EU BGs) v cekovém počtu do 950 osob. Obě tyto operace v případě spuštění budou financovány mimo rozpočet MO. Zároveň jejich nasazení do konkrétní mise bude opětovně projednávat Parlament ČR.

Air Policing se plánuje v roce 2016 za pomocí našich letounů JAS 39 Gripen při ochraně vzdušného prostoru v pobaltských republikách nebo na Islandu. Taktéž působení nasaditelného spojovacího modulu DCM v operacích NATO v počtu do 56 osob by projedala vláda a Parlament ČR. Celkové náklady v roce 2015 jsou 1,48 miliardy korun, což je méně než 4% rozpočtu MO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…