Seďa (ČSSD): Když jeden mluví o voze a druhý o koze

16.03.2017 18:36

Nejen kauza korunových dluhopisů, ale i další vyjádření ministra financí ukazují, že má dva metry. Jeden na daňové subjekty a plátce daní a jeden sám na sebe.

Seďa (ČSSD): Když jeden mluví o voze a druhý o koze
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Již první československý prezident T.G Masaryk tvrdil, že Demokracie je diskuse a že Demokracii již máme, teď ještě sehnat ty demokraty. Problémem české politické scény i celé naší společnosti je nepochopení, co ta demokracie má být a kdože je ten pravý demokrat. Stačí se porozhlédnout do dnešního světa sociálních sítí, kde se volá po demokracii, přitom se vábí totalita a opěvují se autoritářské metody vládnutí. Často se vzývá mesiáš, který má vyřešit všechny problémy světa. Přitom se zapomíná, že zde existuje ústavní pořádek, práva a svobody občanů a svobodná soutěž politických stran a hnutí. A to vše s cílem zajistit slušný a kvalitní život v občanské společnosti za pomocí demokratického vládnutí a jeho demokratické kontroly.

Kauza korunových dluhopisů ministra financí odhaluje velmi divnou morálku strážce státní kasy. Na straně jedné, a to je dobře, usiluje o transparentnost a spravedlnost při výběru a placení daní. Na straně druhé sám strážce financí má obrovskou nechuť platit daně ze svého majetku. To, že není schopen vysvětlit široké veřejnosti nesrovnalosti při tomto amorálním a asociálním počínání, je pouze jeho vina. A nikoliv těch, kteří to po něm požadují. A opovrhovat usnesením demokratického parlamentu je stejné, jako opovrhovat občany, kteří si své zástupce do tohoto parlamentu zvolili. A nic na tom nemění fakt, že je pan ministr stále nejoblíbenějším politikem. Tím byli totiž ve své době i budoucí diktátoři a zločinci A.Hitler či J.V.Stalin. A mnozí další.

Rozumím tomu, že A.Babiš na základě průzkumu veřejného mínění a rad své PR agentury mění své názory jako korouhvička na střeše, zejména tehdy, když ustřelí či když se zamotá do vlastních lží. Ovšem pokud takto bude nadále pokračovat, pak se z kauzy korunových dluhopisů stane nedůvěryhodný ekonomický thriller či dokonce ekonomické perpetum mobile. A chování pana ministra financí mi připomíná pohádku a kohoutkovi a slepičce. Ano, o tom kohoutkovi, který se svojí lakotou málem udávil. A co tak si zavzpomínat na Pyšnou princeznu a na toho velmi povedeného výběrčího daní. Opravdu vám někoho nepřipomíná? Vzpomínám si na řadu daleko menších kauz, než je současná kauza korunových dluhopisů, kdy byli politici přinuceni k odchodu ze svých funkcí. V případě pana předsedy a vlastníka ANO 2011 je však situace jiná. Prostě není kdo by jej z tohoto politického hnutí zkritizoval a vyzval jej k odchodu.

Strategií mnohých politiků je , že když docházejí argumenty, tak přechází k osobním útokům či k neustále opakovanému "všeci kradnú". Když jsem se ohradil vůči takové fabulaci a paušalizaci a vyzval jsem pana ministra financí, aby si požádal o bezpečnostní prověrku na přísně tajné, pan Babiš mi přes média odpověděl, že on požádá o prověrku občany v říjnu. Ať prý rozhodnou a dají mu za jeho práci známku. Ale pane ministře, volby nejsou o známkách za práci, ale o důvěře či nedůvěře občanů v toho kterého politika či politickou stranu. Tak to totiž dopadá, když jeden mluví o voze a druhý o koze. Nebo, když namísto odpovědi na konkrétní dotaz se odpovídá jinou otázkou.

Demokracie opravdu nepatří pouze vítězům, ale i poraženým. A pokud tento princip nechce politik respektovat, pak se z něj stává člověk, opovrhující demokratickými principy i občany samotnými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…