Seďa (ČSSD): Nejdůležitější veřejnou službou pro občany je zdravotní péče

05.06.2018 14:52

Jakékoliv změny, obzvláště ve zdravotnictví, by měly být dělány s rozvahou, odbornou erudicí a zejména s pozitivními dopady na občany.

Seďa (ČSSD): Nejdůležitější veřejnou službou pro občany je zdravotní péče
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Vůbec se nedivím lékařům a zdravotnickému personálu, že pořádají petice proti připravované změně v koncepci zdravotní péče ve Zlínském kraji. Připomenu, že to byla KDU-ČSL, která před lety podpořila převod nemocnic na akciové společnosti a dnes se diví, že některé nemocnice mají ekonomické problémy. A pokud pan hejtman mluví o pavlačových drbech, pak je jeho zodpovědností, aby zdravotníkům a zejména široké veřejnosti poskytl dostatek relevantních informací. Na straně druhé souhlasím, že je třeba přijmout konkrétní opatření, které pomohou stabilizovat ekonomickou situaci v nemocnicích a zároveň zabezpečí kvalitní veřejnou službu pro občany.

Poněkud problematické na připravovaných změnách vidím odklon od dříve schválené koncepce zdravotnictví, která se připravovala několik let a snahu o upřednostňování Baťovy nemocnice na úkor dalších tří okresních nemocnic. Ano, personální obsazenost je důležitá, tak jako je důležitá kvalifikovaná erudice lékařů a zdravotních sester. Nejde přitom pouze o měsíční příjmy, ale také o pracovní prostředí a zejména vztahy na jednotlivých pracovištích i mezi zaměstnanci a vedením jednotlivých nemocnic. To, co je nejdůležitější, je kvalita a dostupnost zdravotní péče pro pacienty a občany našeho regionu. Opravdu si nedovedu představit, aby k akutní péči byli pacienti nuceni absolvovat časově náročné cesty do vedlejších nemocnic.

Pokud hejtman tvrdí, že zastavil zlodějinu a nastartoval hospodaření, pak by měl dodat, kdo tedy byl tím zlodějem a kdo se podílel na ztrátovém hospodaření nemocnic. Pokud se krajem šíří petice a výhrady zdravotníků, pak nejde o vliv blížících se komunálních voleb, jak se snaží naznačit Jiří Čunek, ale o obavu ze zhoršení dostupnosti zdravotní péče i o zhoršení pracovních podmínek zaměstnanců. Pokud by totiž připravovaná změna byla řádně a důkladně projednána s odbornou zdravotnickou veřejností, vedením jednotlivých nemocnic a zejména v zastupitelstvu Zlínského kraje, pak by nikdo „ nestrašil“. Opravdu se po negativních zkušenostech s převodem nemocnic na akciové společnosti zdravotníkům nedivím, že mají strach a obavy o budoucnost zdravotní péče v našem kraji.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…