Seďa (ČSSD): Pokud lidé většinově politiku vlády odmítají, pak je třeba vyměnit politiky

20.05.2023 12:14 | Komentář

Je zajímavé sledovat. jak se řada "demokratů" mění v čase. Pokud se omezování osobní svobody týká jejich politických konkurentů či dokonce ideologických nepřátel, pak svobodu považují za nedotknutelnou. Ovšem až do té doby, než sami získají politickou moc.

Seďa (ČSSD): Pokud lidé většinově politiku vlády odmítají, pak je třeba vyměnit politiky
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Poslední dobou, jako by vládní představitelé zapomínali, že demokracie je diskuse a že bez ní dochází k omezování svobody slova i k oklešťování demokracie. Názorová rozmanitost je to nejlepší, co v každé demokratické společnosti může být. Dialog je vždycky střetáváním, ve kterém se ze dvou stanovisek musíme setkat u věci, která je základem věcného myšlení , a bohužel to je něco, co v dnešní době schází ve vzdělávacím systému. Možná, že si vláda vůbec neuvědomuje, co činí, ale pokud se 55 % občanů bojí říci svůj názor, pak v naší společnosti není něco v pořádku.

Mohu rozumět tomu, že mladší generace si nepamatuje ony hrůzy a selektivní spravedlnost před listopadem 1989, kdy byl uzákoněn jeden názor a byl také prosazován jakýmikoliv prostředky. Dnes vládní garnitura, veřejnoprávní média, řada soukromých „nezávislých“ médií, rozliční aktivisté a samozvaní progresivisté vytvářejí opět PR obraz jediného, tedy toho správného názoru. A to bez ohledu na realitu, negativní dopady na životní úroveň občanů a na životní prostředí. Cenzura prorůstá státním i veřejným aparátem, skomírá fungování demokratické společnosti a kritický pohled na její budoucnost.

Jako by Evropa zapomínala schopnost porozumět historickým okolnostem, v nichž se nacházíme. Jako by ani nechtěla vyvodit z nich konkrétní praktické důsledky a kroky, na nichž záleží přežití národů. Západ opouští své výdobytky, které naši předkové prosadili svojí krví, aby se Evropa stala světovou hospodářskou a politickou jedničkou. Výsledkem je jistý sebeklam, úpadek kolektivní racionality a absence pragmatické politiky, což má nakročení k naprosté mocenské marginaci. Přitom strategie Západu byla velmi efektivní, kdy zahrnovala ochranu trhu a podporu expanze, zahrnovala světonázor založený na vědeckých poznatcích a politickou filozofii liberalismu.

Společnost ztratila úctu k člověku, ke společnosti a k přírodě. Podstata myšlení není dnes věcná, ale pouze digitální a empirická. Atmosféra strachu se z politických elit přelila do celé společnosti. Namísto méně regulace a více svobody, dnes Evropská unie prosazuje více regulací a omezování. Současná vláda může být ráda, že na rozdíl od jiných zemí, Češi, Moravané a Slezané vyjadřují svoji nelibost klidně a s nadhledem. Nicméně vždy platilo a stále platí, že pokud lidé začnou většinově odmítat politiku vládních stran, pak je třeba vyměnit politiky a nikoliv národ.

Převzato z profilu politika. 

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…