Seďa (ČSSD): Problémy koaličního vládnutí

25.11.2013 8:17

Každá politická strana má svůj politický program, který je založen na ideálech, myšlenkách a vizích o budoucí společnosti. Tento základní politický program doznává v průběhu času změn, které reflektují aktuální problémy země.

Seďa (ČSSD): Problémy koaličního vládnutí
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Politická strana má své členy, kteří ji reprezentují navenek a má kandidáty, kteří ve volbách usilují o důvěru voličů, aby mohli program realizovat v praxi. A pak je věcí občanů, koho si a do jaké funkce zvolí jako svého zástupce. Protože politika je věcí veřejnou a volič rozhoduje o tom, komu dá svoji důvěru.

Česká republika má poměrný volební systém, kterým se volí členové poslanecké sněmovny. Na základě výsledků voleb a povolebního vyjednávání vzniká ve sněmovně většina, která podporuje vládu. A protože poměrný volební systém prakticky neumožňuje vznik většinové vlády jedné politické strany, je nutno dohody alespoň těch stran, které mají podobné programové cíle a které navrhují shodná řešení aktuálních problémů země. Nicméně zde existují stále volební programy, které jsou v řadě politik rozdílné a je legitimní snahou koaličních stran tyto své programové priority realizovat. Proto vznikají nejen při sestavování programového prohlášení vlády, ale zejména v průběhu vládnutí politické rozepře uvnitř vládnoucí koalice.

Jednotlivé ústupky a programové kompromisy mají dva vážné důsledky. Tím prvním je odklon důvěry části veřejnosti od jednotlivých politických stran, protože ty nemohou logicky  prosadit 100%  svého programu. A je na voličích té které politické formace, aby zvážili, zda daný kompromis odpovídá volebnímu výsledku či nikoliv. Druhým problémem, který však spíše souvisí s vnitrostranickou soutěží o vedení politické strany, je možné zneužití těchto kompromisů v tomto klání. Nespokojenost řady členů politické strany  s vyjednanými podmínkami a posty vede k vnitrostranickým problémům a může vést až k rozkladu politické strany. Těch případů zažila naše republika bezpočet.

Úsilí některých výrazně populistických stran o přímou demokracii, přímou volbu a odvolatelnost politiků či zavedení většinového volebního systému nemohou  vést ke změně výsledků. Příkladem může být většinový volební systém do senátu, kdy mohou být zvoleni a v řadě případů tomu tak je, nikoliv straníci, ale spíše nezávislé osobnosti kandidující za tu kterou politickou stranu. Ale podstatou demokracie je svobodná soutěž politických stran a politických programů. A nikoliv osobností s více méně populistickými předvolebními hesly. Ti pak se nemusejí celé své funkční období nikomu zodpovídat. Na rozdíl od straníků, kteří musejí každodenně obhajovat svá rozhodnutí a svoji práci před členy politické strany.

Nespokojenost široké veřejnosti vůči klasickým politickým stranám se odráží v podpoře nových politických uskupení, které však nemají klasický dlouhodobý a volbami ověřený politický program. Známými tvářemi kandidátů sice získají důvěru veřejnosti, ale je otázkou, zda tito zastupitelé tuto svěřenou důvěru nezklamou. Ať již z důvodu nečitelnosti či neukotvenosti svých politických názorů, tak z důvodu odklonu od politiky jako služby veřejnosti. Jejich voliči jim to sice mohou spočítat, ale většinou až po skončení jejich funkčního období. Podle předcházejících zkušeností však k tomuhle vypořádání dochází spíše vůči politické formaci, za kterou byli tito kandidáti zvoleni. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.