Seďa (ČSSD): Rekonvalescence naší ekonomiky

29.05.2020 11:15

Nejen z pohledu Evropské unie, která navrhuje výraznou finanční injekci do evropské ekonomiky, také česká vláda pomáhá k rozjezdu naší ekonomice. Otázkou je efektivita a účinnost vynaložených peněz daňových poplatníků.

Seďa (ČSSD): Rekonvalescence naší ekonomiky
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

 Sdělovací prostředky odhalily on-line v průběhu doby koronavirové rozdíly jednotlivých zemí. Ukazuje se totiž, že neo liberalismus způsobil zanedbání infrastruktury, nedostatečné kapacity a dostupnost veřejných služeb, zejména zdravotnictví či nedostatek zdravotních a ochranných pomůcek v případě vzniku krizí. Odkryla se důležitost hospodářské a potravinové soběstačnosti, solidarity, sebekázně či disciplinovanosti. Zároveň boj s koronavirem ukázal na potřebu a sílu vědy, výzkumu a vývoje. Naopak se ukázal problém s vysokou mírou administrativy a byrokratických překážek, problém nejasné legislativy a zejména resortismu.

Po každé nemoci následuje rekonvalescence. Ta je úspěšná tehdy, pokud se zvolí správný postup a pokud je pacient zodpovědný. A tady se již dnes naráží na rozdíly v pohledu pomoci naší ekonomice. Například ČSSD navrhuje zvýšení podpory v nezaměstnanosti z důvodu budoucích problémů vysoké nezaměstnanosti a nedostatku volných pracovních příležitostí. Velmi účinným se stal program Antivirus či kurzarbeit, napomáhající udržet pracovní místa.

Pravice daleko více intervenuje pomoc ve prospěch podnikatelů a firem. Přitom se zapomnělo, že dnes ekonomickým subjektům hrozí ztráta likvidity a druhotná platební neschopnost. Proto bylo a je důležité, jak se peníze ze státního rozpočtu použijí a jak budou efektivní pro rozjezd hospodářství. Dávat peníze na polomrtvé podniky, které měly problémy před koronavirovou krizí není dobrým řešením.

Ztráta příjmů a pocit ohrožení jsou nyní v celé společnosti. Proto předpokladem pro rekonvalescenci naší ekonomiky je také vyrovnání se společnosti s krizí. Strach a obavy krize vždy prohlubovaly. Ekonomika funguje, jen když se peníze točí. A je jedno, zda ve spotřebě domácností, firem či státu. Proto jsou velmi důležité investice, které zároveň přinesou efekt v blízké budoucnosti. Efekt pro české hospodářství a nikoliv nákupy zahraničních výrobků či techniky. Důležité je zachovat i sociální soudržnost ve společnosti a hájit sociální důstojnost občanů. Proto je třeba nezapomínat na růst mezd, platů a penzí. Bez soudržnosti totiž nebude ochota a iniciativa obyvatel něco změnit a přispět tak k budoucímu rozvoji České republiky.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie