Seďa (ČSSD): Současná situace v obci Podolí se dala očekávat

25.11.2016 9:17

Situace v obci Podolí na uherskohradišťsku je opravdu tristní. Po odstoupení členů zastupitelstva se stále čeká na ustavení správce obce a na vyhlášení nových voleb. Pomyslného Černého Petra drží v rukou Zlínský kraj.

Seďa (ČSSD): Současná situace v obci Podolí se dala očekávat
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Když jsem se účastnil veřejné besedy s občany Podolí, kterou organizoval pan senátor I.Valenta, jasně a zřetelně jsem všechny přítomné varoval, aby odlišovali skutečnost, kdože hájí zájem veřejný a kdo zájem osobní. Zároveň jsem varoval před přílišným tlakem na zvolené členy zastupitelstva obce, protože pak může dojít k situaci, že je obec paralyzována. Již tehdy jsem obě znesvářené skupiny v zastupitelstvu obce nabádal k zodpovědnosti a k dohodě. A pokud tato dohoda možná nebude, pak k dohodě nad vypsáním předčasných voleb. Situace se však vinou aktivit některých politiků v rámci předvolební kampaně do krajského zastupitelstva vyhrotila, nehledě na aktivitu občanské iniciativy Veselé Podolí. Kdybych byl škodolibý, tak bych tuto iniciativu nazval Smutné Podolí, protože dnešní situace jde v neprospěch všech občanů obce, ať již těch „aktivních“ či těch „mlčících“.

Po vzdání se mandátu zastupitelů i jejich náhradníků za Alternativu pro Podolí zůstalo v zastupitelstvu obce pět „nechtěných“ zastupitelů, včetně starosty a místostarosty. Ti se sice snažili plnit své úkoly, nicméně tato situace v půli funkčního období nebyla dlouhodobě udržitelná a bylo jen otázkou času, aby některý další zastupitel se funkce vzdal. Prostě obrovský psychologický nátlak organizátorů protestů a nezodpovědnost těch zastupitelů, kteří rezignovali na politická vyjednávání a na svoji přísahu voličům, způsobili, že se obec nachází v právním vakuu a že doposud nebyl ustaven správce. A také nebyl vypsán termín nových voleb, což oddaluje řešení, které by vrátilo rozhodování opět do rukou voličů.

Já jsem osobně již 9.11. intervenoval u pana ministra vnitra, aby správce dosadil do obce v co nejkratším termínu. Problém však leží na současném vedení Krajského úřadu ve Zlíně, který má potvrdil rezignaci zastupitelů, důvody pro vypsání nových voleb a důvody pro ustavení správce v obci. Nicméně se pokusím opětovně o intervenci na ministerstvu vnitra a jsem vždy připraven všemožně pomoci občanům. Ano, souhlasím s názorem, že celá záležitost trvá i na můj vkus příliš dlouho, ale ani po ustavení správce nebude obec žít běžným životem. Protože správce bude do nových voleb zajišťovat pouze provozní a urgentní záležitosti obce. Nebude však zajišťovat potřebné investice k rozvoji obce, žádosti o dotace či další agendu, která přísluší pouze voleným zastupitelům dle zákona o obcích.Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách