Seďa (ČSSD): Společné bezpečnostní hrozby posilují soudržnost a rozhodnost Aliance

24.02.2015 20:32

S novými bezpečnostními hrozbami se začíná hovořit o potřebě nových vojenských schopností, a to nejen v rámci členských zemí NATO.

Seďa (ČSSD): Společné bezpečnostní hrozby posilují soudržnost a rozhodnost Aliance
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

V souvislosti s vojenskými operacemi na Ukrajině, ofensivou bojovníků ISIS v Iráku a v Sýrii a v neposlední řadě rozšířením ozbrojených konfliktů v regionu MENA vyvolávající obrovskou vlnu nelegální migrace do Evropy, se daleko více začalo hovořit o potřebě budování vojenských schopností, umožňující reagovat na hybridní války, kybernetické útoky či aktuální ozbrojené konflikty . Přitom si Severoatlantická aliance začala uvědomovat značné nebezpečí plynoucí z několikaletého škrtání výdajů ve vojenských rozpočtech jednotlivých zemí. Základním problémem totiž bylo, že se nepřemýšlelo o rozvoji armády, ale pouze o úsporách a tím došlo ke snížení schopností či snížení závazků plynoucích z členství v NATO.

Na straně druhé je nutné připustit, že otázky obrany a bezpečnosti či navyšování vojenských rozpočtů se nesetkává u voličů s nějakou výraznou podporou, spíše právě naopak. Podobnými problémy prochází Armáda ČR, kde je situace o to horší, že kromě snížení vojenského rozpočtu z 2% HDP z roku 2002 klesl tento poměr na 1,08% v roce 2014. Přitom toto měřítko nemusí být vůbec relevantní, uvážíme-li výkonnost ekonomiky, skutečný stav armády a její modernizační programy či vůbec schopnost absorbovat přidělené finance. K tomu je nutno přičíst bolest naší armády, vyplývající v podřízení veškeré činnosti a výcviku potřebám zahraničních misí. Na druhou stranu novelizovaná Bezpečnostní strategie ČR a zejména uzavřená Smlouva koaličních stran o zajištění obrany ČR dávají jistou naději na postupnou změnu, jak ve financování armády, tak v posílení civilní a veřejné kontroly.

V současné době reaguje NATO na zvýšené a změněné bezpečnostní hrozby zrychlením implementace Readiness Action Plan (RAP), včetně budování Very High Readiness Joint Task Force (VHRJTF) a posilování úlohy NATO Response Force (NATO RF). Pohotovostní síly velmi rychlé reakce pro nasazení v rizikových oblastech mají zvýšit připravenost, rozhodnost a akceschopnost Aliance. Klade se také důraz na strategickou komunikaci, zpravodajské služby, obranné a odstrašující schopnosti a větší zodpovědnost členských států NATO za budování schopností a adaptabilitu na krizové situace. S otázkou posilování obranných výdajů jde ruku v ruce i zlepšení transparentnosti, efektivity a veřejné kontroly. Aliance zároveň zdůrazňuje zachování minimálně 20% výdajů na investice, modernizace, výzkum a vývoj. Mimochodem toto je velká bolístka evropských členů NATO.

Severoatlantická aliance staví na Strategickém konceptu z roku 2010 s cílem nastavit bezpečnost a roli NATO pro 21. století. Společně s implementací RAP hodlá posílit soudržnost a rozhodnost Aliance jako celku a přimět jednotlivé členské země k plnění závazků přijatých na summitu ve Walesu. Přitom základem politiky zůstávají univerzální hodnoty svobody, demokracie a důstojnosti. Novým fenoménem je také nutnost reakce na rostoucí vliv dezinformací a různých propagandistických kampaní, které ovlivňují veřejné mínění obyvatel. Zároveň se zesiluje odhodlání společného boje proti terorismu a radikalismu.

Jsem přesvědčen, že tváří v tvář novým bezpečnostním hrozbám, nutnosti implementovat RAP a zejména stavu naší armády je nutno co nejrychleji zahájit politickou a odbornou diskusi na téma jakou armádu budujeme a jakou ji, pro zajištění naší obrany potřebujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…