Seďa (ČSSD): Společné zasedání výborů Parlamentního shromáždění NATO v Bruselu

19.02.2015 18:39

Ve dnech 14. až 16.2.2015 proběhlo každoroční zasedání Výboru pro obranu a bezpečnost, Výboru pro ekonomiku a bezpečnost, Politický výbor a představitelů Výboru pro civilní dimenzi bezpečnosti a Výboru pro vědu a technologie Parlamentního shromáždění NATO.

Seďa (ČSSD): Společné zasedání výborů Parlamentního shromáždění NATO v Bruselu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

První den zasedání proběhly v první sekci úvodní přednášky prezidenta PS NATO M.Turnera, ministra zahraničí Belgického králoství D.Reynderse a poradce generálního tajemníka NATO pro politické záležitosti a bezpečnostní politiku T.T.Stamatopoulose na téma běžné politické agendy Severoatlantické aliance. Byly shrnuty závěry jednání NATO ve Walesu, zdůrazněny základní priority v tomto roce a bylo zdůrazněno partnerství NATO-EU vůči Ukrajině.

V druhé sekci vystoupil generál P.M.Breedlove, velitel jednotek NATO v Evropě (SACEUR) na téma hybridní válka, právě v rovině vojenských akcí na Ukrajině a v Sýrii. Zdůraznil základní požadavky na schopnosti a dovednosti jednotek Severoatlantické aliance. Ve třetí sekci vystoupila evropská komisařka pro obchod C.Malmstrómová k otázce transatlantické a globální obchodní agendy, zaměřenou na připravovanou smlouvu mezi USA a EU. Čtvrtá sekce se zabývala úlohou FATF (Financial Action Task Force) v boji proti financování terorismu a zkušeností této organizace ve vymáhání požadavků a opatření k tomuto boji.

V neděli bylo jednání zahájeno kulatým stolem velvyslanců Francie, Lotyšska a USA při Severoatlantické alianci, který se zabýval změnami v euro-atlantické bezpečnosti, zejména na východě a jihu Evropy. Problematika východní Ukrajiny, bezpečnostní situaci v Sýrii, regionu MENA a Libyi byly hlavními tématy i následné diskuse. Šestá sekce byla zaměřena na potřebné bezpečnostní změny po summitu ve Walesu, kdy úvodní přednášku přednesl J.Shea, zástupce generálního tajemníka NATO. Sedmá sekce byla zaměřena na implementaci připravovaného akčního plánu (RAP), zejména ve vztahu posledních bezpečnostních hrozeb.

Předposlední sekce byla věnována Afghánistánu po roce 2014, kdy dochází ke zrušení mise ISAF a k její nahrazení výcvikovou misí. Tuto presentaci přednesl bývalý reprezentant NATO v Afghánistánu velvyslanec M.R.Jochems. Devátá sekce byla věnována prezentaci velvyslankyně a speciální reprezentantce pro ženy M.Schuurmanové na téma Rezoluce RB OSN pro zajištění míru a bezpečnosti žen. Zde byly zmíněny příležitosti a změny z pohledu Severoatlantické aliance.

V pondělí proběhlo setkání vedoucích delegací, členů delegace USA a Kanady s představiteli NAC (the Nord Atlantic Council) včele s generálním tajemníkem NATO Jens Stoltenbergem. Po tomto jednání proběhl brífink na českém zastoupení v NATO s velvyslancem J.Šedivým a vojenským představitelem při Alianci generálem M. Žižkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).