Seďa (ČSSD): Z jarního zasedání Stálého výboru Parlamentního shromáždění NATO

07.04.2016 14:15

Dne 2.4.2016 jsem se zúčastnil jarního zasedání Stálého výboru PS NATO, konané v Paříži v prostorách Národního shromáždění.

Seďa (ČSSD): Z jarního zasedání Stálého výboru Parlamentního shromáždění NATO
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Na programu bylo přijetí agendy z minulých zasedání PS NATO, aktivity PS NATO v tomto a v příštích letech, schválení uzávěrky rozpočtu a finančního auditu za rok 2015. V úvodu zasedání účastníci uctili minutou ticha památku zemřelých po teroristických útocích v Paříži, Bruselu, v Turecku a v Pákistánu.

V rámci zasedání proběhly i odborné přednášky s diskusí. Jako první vystoupil generál Gratien Maire, zástupce náčelníka generálního štábu francouzské armády na téma Francouzská obranná politika. Zmínil nejen boj proti terorismu a přijatá opatření francouzské vlády, ale i aktivní účast francouzských vojenských jednotek v boji proti mezinárodnímu terorismu. Jako příklad uvedl misi proti bojovníkům Daesh či operaci v Mali. Připomněl nutnost zvýšené ochrany obyvatelstva, zvýšení výdajů na obranu a bezpečnost a také jistou míru solidarity Evropy v rámci řešení migrační krize a v obraně demokratických hodnot Francie a zemí Evropské unie.

Zdůraznil základní cíle francouzských ozbrojených sil: posilování schopností zpravodajských služeb a sil velmi rychlé reakce, navyšování záložáků, zvýšení výcviku na nové hrozby a zvýšení schopností profesionálních vojáků, navyšování schopností a prostředků pro kybernetickou bezpečnost a modernizaci armády. Postupné navyšování finančních prostředků tak, aby se v blízké budoucnosti výdaje pohybovaly kolem 2% HDP francouzského rozpočtu. Podpořil i potřebu protiraketové obrany Evropy i boje proti propagandě takzvaného IS i RF.

Členy delegací členských zemí volí národní parlamenty

Dalším, pro mě překvapujícím tématem, bylo vystoupení nizozemské kolegyně a více prezidentky PS NATO Angelin Eijsink na téma Gendrové politiky v rámci PS NATO. Ta ve svém materiálu navrhla sedm konkrétních opatření ke zvýšení zastoupení žen v tomto orgánu. Poněkud přitom pozapomněla, že členy delegací jednotlivých členských zemí Aliance volí národní parlamenty a že otázky obrany a bezpečnosti nejsou stěžejním zájmem političek. Nicméně se zasedání PS NATO k danému problému vrátí po zapracování připomínek z pléna.

Dalším vystupujícím byl Philippe Errera, ředitel pro mezinárodní vztahy a strategii Ministerstva obrany Francie, který pohovořil na téma Strategické prostředí. Hovořil o zhoršení bezpečnostního prostředí v Sýrii, Libyi a v dalších zemích, které ovlivňuje bezpečnost v Evropě. A to nejen migrační krizí a terorismem, ale i prohlubováním problémů uvnitř řady afrických zemí či zemí Středního a Blízkého východu. Podtrhl důležitost ochrany vnějších hranic a stabilitu ve světě a zdůraznil, že vítězství proti radikálnímu islamistu a mezinárodnímu terorismu je ještě daleko a vyžádá si značnému úsilí. Obává se i postupného návratu podoby „studené“ války, způsobené ochlazením vztahů Západu a Ruské federace. Apeloval na nutnost nové podoby vzájemného dialogu EU, NATO a RF, zejména v boji proti hrozbám terorismu, boji proti radikálnímu IS a pomoci ke stabilitě dnes rozvrácených států. Zdůraznil nutnost technologické i strategické změny, a to nejenom ve vojenských schopnostech NATO.

Posledním vystoupením byla diskuse s Lyn Sachs, ředitelkou mezinárodního výboru auditorů Severoatlantické aliance na téma Finanční zodpovědnost a transparentnost NATO. Závěrem zasedání PS NATO byly představeny národními delegacemi přípravy na jarní zasedání v Albánii a 62. zasedání PS NATO v Turecku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice