Šedivý (KSČM): V Táboře prý na ulici hrají saxofony. Toho se ale lidé nenají!

12.06.2013 9:23

Otevřený dopis starostovi Tábora Jiřímu Fišerovi

Šedivý (KSČM): V Táboře prý na ulici hrají saxofony. Toho se ale lidé nenají!
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

„Komunisté umějí vyčkávat na příhodnou chvíli, jejich plíživý nástup je tu a jihočeská  sociální demokracie jim to dala na stříbrném podnose,“ nechal se koncem května slyšet v rozhovoru pro Parlamentní listy (PL) starosta Tábora Jiří Fišer (Tábor 2020). Tento rozhovor se i dále nesl v podobném duchu zmíněné úvodní věty, jak co do regionální, tak do celostátní politiky. Vzbudil drtivou většinou odmítavé komentáře čtenářů PL a způsobil především značnou názorovou roztržku v táborské, už tak značně rozklížené, radniční koalici. Reagoval na něj velmi kriticky například poslanec a radní většinové koaliční ČSSD Jan Babor. Emoce mírně odezněly, takže se mohu a musím k starostovým zcestným myšlenkám, prezentovaným v celostátním tisku, vyjádřit s odstupem i já. Nejen jako zastupitel a předseda OV KSČM, ale jako občan Ladislav Šedivý.

Vážený pane starosto!

Pokud míníte, že komunisté vyčkávají, pak jste na omylu. My pouze žijeme v reálné situaci, kterou způsobila v naší společnosti pravice, potažmo v regionálním měřítku i vy a vaše parta. Jestliže máte na mysli stoupající preference KSČM a dobrý volební výsledek naší strany v krajských volbách, pak nezbývá, pokud chcete odpověď, co za ním stojí, než abyste se zeptal. Třeba lidí ve frontě před úřadem práce, kteří o práci na jihu Čech nezavadí. Prodavaček ze supermarketů, kterým výplata nestačí ani na nájem. Seniorů, kteří živoří a musí se rozhodnout, zda léky nebo jídlo. Mladých rodin, pro které koupit dětem boty na zimu znamená zruinovat rodinný rozpočet...  Víte vůbec o tom, že v cca 4 000 městských bytů je v Táboře 200 dlužníků za nájemné? To všechno je výsledek ultrapravé asociální politiky. Politiky, jejímž statečným reprezentantem jste i vy.

Vážený pane starosto!

Holedbáte se, že se Tábor stává kulturním městem a „...na ulici hrají saxofony“. Tím se ovšem lidé v Táboře nezasytí. V našem regionu je trvale nejvyšší nezaměstnanost v jižních Čechách a mládež, coby „budoucnost města“, emigruje za prací do Prahy, Budějovice a třeba i mnohem progresivnějšího Písku.

Proto je minimální zájem o nové byty. A nejen nové. Na Sídlišti nad Lužnicí už jdete s cenami bytů pod zásady stanovené Pravidly privatizace a stejně není zájem. Kde není práce,  lidé nepotřebují byty a město pomalu umírá. Jazzové koncerty skutečně nevyřeší chybějící funkční průmyslovou zónu. Teprve až si lidé vydělají a uspokojí základní potřeby, mohou si koupit lístek třeba na vaši kapelu Černý mosty.

Vážený pane starosto!

Pokud kritizujete jihočeskou koalici ČSSD a KSČM, pak tento stav jen odráží výsledek voleb a názor občanů kraje. Vaše zoufání si, že ČSSD neakceptovala jako partnera vaši (již druhou) rodnou stranu Jihočeši 2012, je roztomilé. Pominu-li zásadní programové odlišnosti, pak byl evidentně příčinou arogantní nátlak narychlo vytvořené truckoalice. ČSSD by v kraji dopadla stejně tak, jako v Táboře. Tady jste si vy a vaši přátelé přímo v koaliční smlouvě zakotvili, že ve výborech bude mít většinu koalice. I v těch, které se obvykle většinově nechávají opozici. Přesto chcete stále někoho učit demokracii.

Vážený pane starosto?

Holedbáte se, že vám voliči vystavili dobré pololetní vysvědčení. Máte na mysli zřejmě krajské volby. Trocha skromnosti by neuškodila. Zatímco v komunálních volbách jste propadl z pozice lídra hnutí Tábor 2020 až na čtvrté místo, přesto jste byl zvolen starostou. V krajských volbách jste se pak jen vezl na vlně populismu, který prezentovali Jihočeši 2012. Jaké tedy dobré vysvědčení?

Vážený pane starosto!

Voliči v Táboře vás sledují a z jejich upřímně míněného vysvědčení určitě nemáte radost. Snad i proto odmítáte akceptovat většinu peticí občanů a v případě prodeje Střelnice jste ji dokonce odmítl nechat projednat zastupitelstvem. Počínáte si v mnoha případech jako samovládce, a to už nehovořím o tom, že zásadně odmítáte diskutovat s opozicí. Občanský odpor panuje při prosazování vašeho koníčka – budování nesmyslných cyklostezek – když chodníky, silnice a další infrastruktura je v zoufalém stavu a chátrá. Zamyslel jste se někdy nad tím, proč lidé kritizují třeba rekonstrukci Křižíkova náměstí či revitalizaci Holečkových sadů? A to jsou jen současné příklady. Chlubíte se, že poté, co jste dosedl na nejvyšší křeslo na radnici, otevřel jste řadu kostlivců ve skříni.

Zřejmě jste ve vrozené skromnosti zapomněl dodat, že jsou to i vaši kostlivci. Komora, Střelnice, teplárna, průmyslová zóna, Jihočeská univerzita, ČOV a Mělké... U všech problémových rozhodnutí jste byl vy osobně, většinou jako první radní, a vaše parta měla v mnoha případech v radě většinu. Neházejte odpovědnost na někoho jiného!

Vážený pane starosto!

Po negativním a odmítavém stanovisku k vašemu rozhovoru od vašeho kolegy radního Jana Babora za ČSSD, která má v městské radě většinu, se divím jedinému: Že sociální demokraté zásadně nepřehodnotí spolupráci s vámi, a v konečném důsledku i další fungování a existenci koalice samé. My, opoziční táborští komunisté, jsme si na vaši aroganci už zvykli. Naprosto mne ale udivuje neakceschopnost táborské ČSSD a její laxnost. Laxnost většinového koaličního partnera k tomu, jak vytrvale a bezostyšně ČSSD – omlouvám se za ten výraz – močíte na záda. Jak daleko až hodláte zajít?

Ladislav Šedivý, občan Tábora, zastupitel a předseda OV KSČM Tábor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.