Šedivý: NATO se neplánuje v dohledné době rozšiřovat

02.01.2014 18:22

Jiří Šedivý, současný velvyslanec České republiky u NATO, bývalý český ministr obrany a náměstek generálního tajemníka NATO, byl hostem autora a moderátora pořadu Edvarda Kožušníka.

Šedivý: NATO se neplánuje v dohledné době rozšiřovat
Foto: kozusnik.eu
Popisek: Jiří Šedivý, velvyslanec České republiky u NATO, byl hostem autora a moderátora pořadu Edvarda Kožušníka.

Kariéra Šedivého u NATO se dá rozdělit na dvě části. Nejdříve působil jako náměstek generálního tajemníka a poté jako velvyslanec jedné z členských zemí. Česká republika podle Šedivého patří mezi dobré spojence NATO a to jak v oblasti respektování doporučení a norem ohledně rozvoje armády, tak vysílání do operací.

V rozhovoru Šedivý uvádí, že se NATO neplánuje v dohledné době rozšiřovat. Současní 4 kandidáti, mezi které patří země západního Balkánu a Gruzie, nejsou podle velvyslance v současné době na takové úrovni, že by mohli dostat pozvání na Summit Severoatlantické aliance v roce 2014. 

Šedivý pochází z disidentské rodiny a byl tak podle vlastních slov uchráněn špatného vzdělání. Před rokem 1989 působil v různých dělnických profesích. Živil se i jako svobodný hudebník, když doprovázel na kytaru jazzovou zpěvačku Janou Koubkovou nebo hrál se skupinou Žentour. Hudbu poslouchá velvyslanec i nyní a před 3 roky, když působil v NATO jako náměstek generálního tajemníka, natočil společně s dalšími dvěma náměstky desku.

Přestože v Bruselu žije Šedivý s rodinou již 4 roky, Praha mu chybí. „Jsem Pražák a Praha je ve srovnání s Bruselem živější,“ a dodává: „V Bruselu je kulturní život také velice bohatý, ale má to jinou dynamiku.“

Celý rozhovor s velvyslancem Šedivým

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Edvard Kožušník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.