Šedlbauer (ZpL): Studie revitalizace Ralska obsahovala nereálné vize

30.08.2019 13:49

Liberecký kraj a Technická univerzita v Liberci se přou o platbu za koncepční studii týkající se území Ralska. Tu vypracovali architekti z TUL, kraj ale její podobu odmítá a nechce z ní zaplatit dohodnutých 800.000 Kč. Příčinou tohoto sporu je ovšem chyba kraje, který tuto studii zadal vágně a netransparentně.

Šedlbauer (ZpL): Studie revitalizace Ralska obsahovala nereálné vize
Foto: Zelení
Popisek: Josef Šedlbauer

Proces pořízení tzv. Studie revitalizace sídelní struktury a krajiny města Ralsko byl od začátku nastaven pochybně. Při jejím zadání vedení kraje nevyužilo podkladů, které shromažďují specialisté na odboru územního plánování. Studie byla zadána Technické univerzitě na přímo, bez výběrového řízení a bez širší diskuse, co by vlastně měla tato studie řešit.

„Na hospodářském výboru jsem opakovaně požadoval, aby nám bylo zadání této studie představeno. Jedná se o ohromné území bývalého vojenského prostoru, převážně opuštěné, které má nyní především vysokou přírodní hodnotu. Dostávaly se k nám pouze útržkovité informace, že tu má kraj ambici obnovovat a rozšiřovat obytná sídla. Nakonec jsme dostali již schválené zadání jako hotovou věc. Jednalo se o dvoustránkový, naprosto vágní dokument, který podle všeho ani nevytvořil kraj, ale samotný dodavatel,“ popisuje průběh vzniku Ralské studie Jindřich Felcman (Zelení), člen výboru hospodářského a regionálního rozvoje.

Výsledný spor kraje o univerzity tak pro něj není žádné překvapení: „Plánování tak rozsáhlého území vyžaduje pečlivou přípravu. V rámci přípravy zadání je třeba shromáždit veškeré podklady, pečlivě prodiskutovat, co se od studie očekává. Zadání Ralské studie bylo naprostým diletantstvím a výsledek se dostavil. Univerzita se hájí tím, že měla dodat jen ideovou vizi, kraj po ní požaduje mnohem podrobnější dokument zcela jiného charakteru. Taková míra neporozumění smluvních stran o obsahu plnění je strašná.“

Věc má nicméně podle opozičních zastupitelů za Zelené/Změnu pro Liberecký kraj jednu pozitivní stránku. „Vlastně jsme rádi, že tato studie dokončena nebude. Obsahovala nereálné vize, podle kterých se v opuštěném území Ralska měla vlastně zakládat nová města pro cca 10.000 obyvatel. Podle nás jde o naprosto mylnou cestu. Ralsko je nyní cenné právě tím, že je opuštěné, že jde o volný prostor, který můžeme ponechat přírodě. Je zde prostor pro rozšíření obory pro zubry, divoké koně, už nyní se tu usídlil vlk. Je to prostor pro vodu, pro přirozenou obnovu krajiny. Byty by se měly budovat tam, kde je již nyní potřebná infrastruktura, jako jsou silnice, inženýrské sítě, školy, ale i možnosti pracovního uplatnění,“ vysvětluje pohled opozice Josef Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…