Šedlbauer (ZpL): V Liberci je stále otevřeno šestnáct kasin

29.03.2019 5:35

Před rokem byla zastupitelstvem schválena vyhláška o regulaci hazardních her, která měla být kompromisem mezi zastánci a odpůrci hazardu. Ve skutečnosti byla spíš podvodem.

Šedlbauer (ZpL): V Liberci je stále otevřeno šestnáct kasin
Foto: Zelení
Popisek: Josef Šedlbauer

Na podzim roku 2016 ztroskotala po dlouhých jednáních připravená vyhláška o regulaci hazardu v Liberci. Tehdejší primátor Batthyány ji z programu zastupitelstva prostě stáhnul. V prosinci 2016 zastupitelstvo na návrh J. Šedlbauera těsnou většinou schválilo úplný zákaz heren a kasin v Liberci. Další půlrok byl ve znamení snahy tento zákaz zvrátit, ve kterém se spolu s T. Batthyánym (ex-ANO) angažoval především J. Šolc (Starostové). V červnu 2017 k tomu skutečně došlo, opět těsnou většinou. „Šlo o jeden z nejostudnějších okamžiků libereckého zastupitelstva,“ říká Šedlbauer. „Několikrát se opakovalo hlasování, dokud se nenašlo těch dvacet zastupitelů, kteří hazard do města vrátili.“ Šlo o zastupitele za ex-ANO, ČSSD, ODS, TOP09 a tři zastupitele Starostů.

I někteří zastánci hazardu ale chápali, že takový stav dlouho neudrží. Strašákem je zejména referendum. Kdekoli se konalo, hazard prohrál, zachránit ho mohla jen nedostatečná účast u referenda (vyžaduje se nejméně 35% voličů, což je podobné procento, jaké se obvykle účastní komunálních voleb). Začalo tedy nové vyjednávání o kompromisním návrhu regulace. Ten byl do zastupitelstva předložen v listopadu 2017, ale po zásahu Starostů stažen, pak znovu v prosinci a v lednu, a nakonec schválen až v březnu 2018. To se nakonec ukázalo jako klíčové. Od listopadu bylo zřejmé, že nová vyhláška bude a že podstatně omezí počet míst pro hazard. Opakovaným odkládáním schválení nové vyhlášky dostali provozovatelé čas na to, aby si zařídili nová povolení. Takže v březnu 2018 byla sice schválena vyhláška se sedmi adresami, ale povolení na tři roky mělo v té době 21 provozoven. A ta jim stále platí.

„Není pochyb, že to měli někteří zastupitelé s provozovateli hazardu dohodnuté a úřad jim šel na ruku. Šlo prostě o podvod na ty, kteří se léta snažili o regulaci hazardu a věřili, že skutečně dojde k omezení na nejvýše sedm míst,“ shrnuje Šedlbauer.

V průběhu roku pět kasin povolení ztratilo, zpravidla kvůli tomu, že nezahájily provoz. V současnosti je tedy v Liberci v provozu 16 kasin, které jsou ale spíš normálními hernami, protože hlavní aktivitou v nich zůstávají hrací automaty (v kasinu by to měla být živá hra typu rulety).

Všech šest současných žadatelů o zařazení na seznam povolených adres loni povolení získalo. Jde tedy spíš o jakýsi pokusný balónek, protože povolení platí do roku 2021. „V roce 2020 nás čeká další kolo skutečného zápasu o to, jak moc zůstane Liberec hazardem prosycený,“ uzavírá Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…