Sehnalová (ČSSD): Dvojí kvalitou potravin by se měla zabývat i vláda

22.07.2015 9:09

Europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), která počátkem července představila ve spolupráci s obchodním řetězcem Albert výsledky výzkumu srovnání potravin a nápojů, zakoupených v České republice a v Německu, se setkala na toto téma s předsedou vlády ČR Bohuslavem Sobotkou.

Sehnalová (ČSSD): Dvojí kvalitou potravin by se měla zabývat i vláda
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

V návaznosti na schůzku europoslankyně oficiálně požádala premiéra o spolupráci při přenesení tématu na půdu evropských institucí.

Výzkum 24 párů potravin, které se prodávají pod stejnou obchodní značkou, grafickým provedením obalu i marketingem ukázal, že u více než třetiny testovaných výrobků z maloobchodní sítě v České republice a Spolkové republice Německo je jejich složení jednoznačně odlišné z pohledu receptury, použité základní suroviny či jejího podílu ve výrobku.

Europoslankyně je přesvědčena, že pouze seriózní, respektovaná a nezávislá analýza ze strany Evropské komise může odpovědět na otázku, zda nedochází k porušování platné unijní legislativy. Komisi již v roce 2013 prostřednictvím usnesení Evropského parlamentu vyzvala, aby provedla důkladné prošetření této problematiky, které by umožnilo zhodnotit, zda je zapotřebí upravit stávající právní předpisy Unie. Komise však na dosavadní výzvy europoslanců nereagovala.

„Pana premiéra jsem požádala o součinnost ve věci prošetření možné deformace vnitřního trhu EU a diskriminace evropských spotřebitelů s ohledem na rozdílnou kvalitu produktů uváděných na trh v různých členských zemích. Věřím, že společným úsilím a tlakem ze strany členských států i Evropského parlamentu může být zahájena skutečně seriózní debata na úrovni všech evropských institucí o reálné situaci na vnitřním trhu,“ doplnila Olga Sehnalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.