Sehnalová (ČSSD): Posílení pravomocí České obchodní inspekce vítám

15.12.2016 10:59

Na středečním zasedání Vlády ČR byl schválen legislativní návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který má přinést účinnější dozor spotřebitelské legislativy, prováděný Českou obchodní inspekcí (ČOI).

Sehnalová (ČSSD): Posílení pravomocí České obchodní inspekce vítám
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Cílem novely zákona o České obchodní inspekci je zajistit řádné fungování trhu a účinnější ochranu spotřebitele. Dochází ke zpřísnění podmínek pro provádění kontrolního nákupu a hlubší zakotvení kompetencí pro inspektory ČOI. Novela zajišťuje inspektorům větší anonymitu a ochranu jejich osobních údajů i ochranu osobnosti - inspektoři budou mít krycí doklady na falešné jméno. Nově se pro inspektory ČOI zakotvuje pravomoc získat informace o prodávajícím na internetu, který o sobě neuvádí všechny zákonem stanovené údaje a nelze jej tedy kontrolovat.

"Se změnami prodejních technik a rozvojem obchodování na internetu chceme zajistit účinnější dozor kontrolních orgánů České obchodní inspekce a robustněji ochránit spotřebitele. K tomu musí být ČOI vybavena odpovídajícími nástroji včetně těch legislativních," upřesnil důvody úpravy ministr Jan Mládek.

Novela zákona o ČOI zapracovává změny vyplývající z přijetí související legislativy, sjednocuje užívanou terminologii, odstraňuje některé duplicity a zjednodušuje stávající text.  Principy, na kterých je činnost ČOI založena, a to jak v oblasti kontrolní, tak i v oblasti mimosoudních řešení spotřebitelských sporů, jakož i její členění, organizační struktura a vzájemné vazby mezi organizačními složkami, se v zásadě nemění, pouze se zpřesňují.

"Posílení pravomocí České obchodní inspekce vítám. Jedná se o přirozenou reakci na poznatky kontrolorů z praxe, kdy v současné nemohou některé druhy nekalého jednání účinně postihovat. Nakupování pod skrytou identitou efektivně přispívá k ochraně spotřebitele v řadě zemí EU. Dohledání všech informací o nepoctivém obchodníkovi je základním předpokladem pro možnost ukončení nezákonného jednání. Novela jde dobrým směrem a věřím, že v legislativním procesu v rámci parlamentu nedojde k jejímu oslabení,“ říká Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu a členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Europoslankyně Sehnalová sama v současné době pracuje na evropském nařízení, které má sjednotit pravomoci dozorových orgánů ve všech členských státech, aby mohly orgány dozoru spolupracovat i při přeshraničním porušování práv spotřebitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

15:14 Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k insolvenčnímu zákonu