Sehnalová (ČSSD): Pozor na obalové triky prodejců

12.02.2015 5:32

Nafouknutý obal, který ale skrývá nepoměrně menší výrobek. Nebo nenápadné snižování gramáže výrobku. Dva ze způsobů, jimiž prodejci klamou nebo mohou klamat zákazníky ohledně množství výrobku.

Sehnalová (ČSSD): Pozor na obalové triky prodejců
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Na tzv. obalové triky, kam patří i uvedené praktiky, poukazuje poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

„Chci, ať se toto téma na půdě evropských institucí otevře. Obalové triky mohou mít velké množství podob, výsledkem je vždy oklamaný spotřebitel. V návaznosti na čerstvé poznatky spotřebitelských organizací jsem proto interpelovala Evropskou komisi,“ uvedla europoslankyně, která se jako členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů otázkám kvality a označování potravin věnuje.

Nejnovější informace o snižování obsahu výrobků poskytuje nedávný průzkum německé spotřebitelské organizace Verbraucherzentrale Hamburg, který poukazuje na pět set případů potravin i nepotravinářského zboží, u nichž v posledních letech došlo ke snížení obsahu za ponechání, nebo dokonce i zvýšení ceny.

„Výsledky ukazují, jak obrovskému fenoménu jako spotřebitelé čelíme, aniž si to možná uvědomujeme. Zavádějící praktiky u obalů potravin i drogérie jsou vážným problémem v ochraně spotřebitele na trhu všech členských států EU, Českou republiku nevyjímaje,“ upozornila Olga Sehnalová.

V interpelaci europoslankyně poukazuje na revizi směrnice o jmenovitých množstvích výrobků, na jejímž základě došlo v roce 2009 k uvolňování předpisů o nominální velikosti balení v EU, a také na neexistenci studie, která by se věnovala očekáváním a informovanosti spotřebitelů s ohledem na obalové triky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Staráme se o klienty, kteří dokáží plnohodnotně žít, potřebují ale pomoc

8:05 Hejtman Červíček: Staráme se o klienty, kteří dokáží plnohodnotně žít, potřebují ale pomoc

Královéhradecký kraj zahájil v Novém Městě nad Metují výstavbu domova pro osoby se zdravotním postiž…