Sehnalová (ČSSD): Seberegulace na nekalé praktiky v potravinovém řetězci nestačí

21.04.2016 15:22

Nekalé obchodní praktiky mezi jednotlivými aktéry v potravinovém řetězci jsou závažný problém, který vyžaduje řešení na evropské úrovni, odhlasovali dnes poslanci Evropského parlamentu ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

Sehnalová (ČSSD): Seberegulace na nekalé praktiky v potravinovém řetězci nestačí
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Nekalé obchodní praktiky mezi jednotlivými aktéry v potravinovém řetězci jsou závažný problém, který vyžaduje řešení na evropské úrovni. Dobrovolné iniciativy na evropské i národní úrovni, v rámci nichž se někteří aktéři trhu zavázali k dodržování férového jednání, trpí řadou nedostatků a nedají se v současné době považovat za nástroj proti zneužívání nerovného postavení na trhu. Tak zní některé z hlavních závěrů zprávy Evropského parlamentu, kterou na dnešním zasedání Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO) odhlasovali poslanci.

„Nerovnováha sil mezi zemědělci, výrobci potravin a obchodníky vede v řadě případů k nekalým obchodním praktikám, kde slabší strana nemá možnost, případně se bojí účinně bránit. Ačkoliv většina členských států, včetně České republiky, přijala v nedávné době zákony na boji proti nekalým praktikám, potřebujeme koordinaci na evropské úrovni," uvádí europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), stínová zpravodajka sociálních demokratů k této zprávě.

„Obchodní řetězce i velcí výrobci působí dnes v řadě zemí a mohou využívat stávající roztříštěnost pravidel na vnitřním trhu. Vyzvali jsme proto Komisi, aby předložila návrh společného rámce na úrovni EU, který zajistí rovné podmínky mezi podniky a umožní účinně vymáhat nastavená pravidla,“ myslí si poslankyně. 

Olga Sehnalová dále upozornila na nedostatky seberegulace v odvětví, kterou podporuje Evropská komise. Na evropské úrovni od roku 2013 funguje společná iniciativa 7 asociací, jejímž cílem je zlepšit korektnost obchodních vztahů v rámci celého potravinářského dodavatelského řetězce, v ČR byla v loňském roce založena její národní odnož, Iniciativa pro férový obchod.

„Výsledky vyhodnocení dobrovolné iniciativy dodavatelského řetězce poukazují na celou řadu stávajících problémů. Nedůvěra některých organizací, zejména zemědělců, nedostatečné zastoupení malých a středních podniků, nízká transparentnost, ale také absence donucovacích opatření a sankcí naznačují, že se z dobrovolného rámce řešení sporů může vyvinout velmi užitečná platforma pro vzdělávání a sdílení osvědčených postupů, nikoliv však účinný nástroj pro boj s nekalými praktikami,“ dodává Olga Sehnalová.

Zpráva, kterou připomínkoval i zemědělský výbor, bude v následujících týdnech předložena k hlasování na plénu Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…