Šeich (ODS): Stát i firmy se shodly – chceme zveřejnění nepoctivých benzínek

28.10.2010 12:58

Zefektivnění kontrol a zveřejnění výsledků ČOI je jeden ze závěrů dnešní odborné diskuse.

Šeich (ODS): Stát i firmy se shodly – chceme zveřejnění nepoctivých benzínek

Unie malých a středních podniků organizovala kulatý stůl na téma Kvalita paliv v ČR, analýza a vývoj. Ke společné diskusi zasedli zástupci státu (ministerstvo dopravy, ministerstvo průmyslu a obchodu), nezávislých institucí z oblasti výzkumu kvality PHM a komerční sféry. „Velmi důležitým okamžikem celé diskuse byla shoda všech účastníků u kulatého stolu na zavedení povinnosti ČOI zveřejňovat čerpací stanice, které neprošly kontrolou. Po tomto postupu volají dokonce i sami provozovatelé čerpacích stanic. Tento proces by začal motivovat k lepší kvalitě PHM všechny účastníky procesu prodeje od rafinérií až po benzínky," říká předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. Podle všech je však důležité, aby zveřejněné informace obsahovaly objektivní a srozumitelný popis neshody u každé kontroly. 

Za hlavní důvod zhoršování kvality pohonných hmot označili odborníci jednoznačně biosložky, jejichž přidávání ve výši 7% do PHM nařizuje legislativa Evrospké unie, která platí od roku 2007. Podle poslance PSP ČR a předsedy podvýboru pro dopravu Petra Bendla musí začít Česká republika hledat možnost, jak vyjednat výjimku, aby paliva v ČR nezpůsobovala např. technické poškození automobilů.  Zástupci výrobců a prodejců automobilů, kteří byli reprezentováni společnostmi Citroën ČR a Toyota ČR zastávají názor, že výroba není schopna v tak krátké době zareagovat na změnu kvality paliv, to způsobuje výrazná poškození spalovacích částí motoru. Podle Pavla Duby ze společnosti Auto Duba, která prodává a servisuje automobily se jedná o závažný problém. „Motory, které před rokem 2007 běžně vydržely 200 000-300 000 km nyní zvládnou 60 000 km a je nutné je repasovat."

Kontrolními orgány, které mají v kompetenci dohlížení na kvalitu PHM jsou Česká obchodní inspekce, Celní správa a SGS Czech republic (bývalý Ústav paliv a maziv). Poslední jmenovanou instituci využívají pro kontroly a testy samy sítě čerpacích stanic. „Samozřejmě, že i my máme zájem na tom, abychom měli zpětnou vazbu a věděli, že naše pohonné hmoty jsou kvalitní. Využíváme proto podobně jako jiné sítě certifikát od SGS Pečeť kvality, který sděluje našim zákazníkům, že v našich čerpacích stanicích budou tankovat pouze kvalitní PHM," říká Jan Duspěva, obchodní ředitel společnosti ČEPRO, provozovatel čerpacích stanic EuroOil. Stávající kontroly a dostupné mechanismy nejsou schopny odhalit, kde dochází k případnému snížení kvality PHM. Přítomní zástupci producentů paliv ze společností Luwapa-oil a Viktoriagruppe podotýkají, že problém může nastat ve třech základních oblastech - výroba, logistika i skladování. Je proto nutné hlídat kvalitu PHM již od výstupu z rafinérie a zamezit distribuci nekvalitní šarže. K tomuto názoru se připojují i společnosti Benzina a Robin Oil.

Unie malých a středních podniků se rozhodla na základě dnešní diskuse a doporučení všech zúčastněných uspořádat další kulatý stůl na téma biopaliva, na který budou pozváni mj. zástupci ministerstva životního prostředí, zemědělci, atd. O podrobnostech Vás budeme informovat.

Více:
Ministerstvo chystá bič na podvodníky s pohonnými hmotami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.