Seitlová: Energetici dál nemůžou chtít po lidech desetitisíce za přemístění vedení. Zákon chceme změnit

05.04.2018 10:58

Nepříjemné překvapení čeká na všechny, kteří mají na svých domech přípojku elektrického vedení. Pokud totiž budou chtít svoje obydlí zrekonstruovat nebo zbořit - musí nechat konzolu energetické sítě přeložit na jiné místo. S tím ale souvisí vysoké finanční náklady, které mnohdy dosahují desetitisíců až statisíců korun.

Seitlová: Energetici dál nemůžou chtít po lidech desetitisíce za přemístění vedení. Zákon chceme změnit
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Senátorka Jitka Seitlová z KDU-ČSL proto se skupinou dalších senátorů navrhuje změnu energetického zákona, který má zjevnou nespravedlnost napravit.

“Může se třeba stát, že majitelé mají starý polorozpadlý dům, který chtějí zrekonstruovat. Jenže jen za přeložení vedení musí zaplatit třeba 80 tisíc korun. Přitom vedení je na domě už od minulého století a tehdy za věcné břemeno sloužící energetické síti dostali jen pár stovek, nebo nic,” vysvětlila senátorka Jitka Seitlová. Navrhuje proto novelu energetického zákona, jejímž cílem je odstranění této nespravedlivé finanční zátěže.

Senátorka Jitka Seitlová navrhuje změnu zákona s podporou dalších 20 senátorů. V praxi by změna měla odstranit povinnost vlastníků nemovitostí hradit náklady na přeložení - a to konkrétně v případech, ve kterých to není zjevně spravedlivé požadovat. “Jde například o rekonstrukce nebo nařízené demolice budovy. Další výjimky pak novela ukládá stanovit Energetickému regulačnímu úřadu."

Problém vysokých nákladů na přeložení vedení se netýká pouze jednotlivců, finanční zátěž způsobuje rovněž obcím. Ty často o přeložení žádají ve veřejném zájmu, přesto musí uhradit nemalou částku při změně umístění vedení.

V reakci na současné rozpory při vyúčtování nákladů na všechny přeložky pak novela žádá, aby měli energetici povinnost poskytnout žadateli o přeložku podrobné vyúčtování fakturovaných prací. Pokud by tato povinnost nebyla splněna, navrhují senátoři zavedení pokut.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.